Wielkanocna babka cytrynowa

Kolejna ciekawa propozycja na babkę wielkanocną :)



Składniki:

5 jajek
10 dag cukru pudru
½ szklanki słodkiej śmietanki
3 dag drożdży
¼ szklanki mleka
40 dag mąki
½ kostki masła
1 cytryna
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i śmietaną na gładką masę. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wymieszać z 3 łyżkami mąki - odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Następnie dodać do masy jajecznej razem z rozpuszczonym ciepłym masłem. Zalać mąkę, wycisnąć sok z cytryny i wyrabić ciasto ręką przez pół godziny. Po czym przelać do przygotowanej formy i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni i piec około 35-40 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Bardzo ładna babka, co prawda to nigdy nie było moje ulubione ciasto, ale tradycja rzecz święta, może upiekę jakąś bezglutenową wersję :)

    OdpowiedzUsuń