Tradycyjna babka wielkanocna obok mazurka to podstawowy wypiek Wielkanocny :)
"Przygotowania do pieczenia bab rozpoczynano już na początku Wielkiego Tygodnia. Wybierano najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier (występował on wtedy w postaci tzw. głów), przesiewano mąkę, w wódce rozpuszczano szafran, który babom nadawał niezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynało się w Wielki Piątek. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor, bo baby podczas rośnięcia łatwo się mogły przeziębić, a często ciasto było tak delikatne, że wystarczył głośniejszy krzyk czy trzaśniecie drzwiami, by ciasto opadło. Również podczas pieczenia zachowano szczególną ostrożność. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą nerwów, bo całkiem często zdarzało się, że mimo zachowania wszelkich rygorów wychodził zakalec. Babka wielkanocna zawsze była pieczona w specjalnych walcowatych formach miedzianych lub glinianych". /
źródło: http://funkydiva.pl/Składniki:
4 dag drożdży1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
½ kostki masÅ‚a
½ kg mÄ…ki
1 cukier waniliowy
bakalie (lecz niekoniecznie)
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz