Tradycyjna Babka Wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna obok mazurka to podstawowy wypiek Wielkanocny :)
"Przygotowania do pieczenia bab rozpoczynano już na poczÄ…tku Wielkiego Tygodnia. Wybierano najpiÄ™kniejsze rodzynki, tarto cukier (wystÄ™powaÅ‚ on wtedy w postaci tzw. głów), przesiewano mÄ…kÄ™, w wódce rozpuszczano szafran, który babom nadawaÅ‚ niezwykÅ‚y aromat i piÄ™kny, zÅ‚ocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynaÅ‚o siÄ™ w Wielki PiÄ…tek. W domach panowaÅ‚ wówczas wyjÄ…tkowy rygor, bo baby podczas roÅ›niÄ™cia Å‚atwo siÄ™ mogÅ‚y przeziÄ™bić, a czÄ™sto ciasto byÅ‚o tak delikatne, że wystarczyÅ‚ gÅ‚oÅ›niejszy krzyk czy trzaÅ›niecie drzwiami, by ciasto opadÅ‚o. Również podczas pieczenia zachowano szczególnÄ… ostrożność. WyciÄ…ganie z pieca, studzenie i wyciÄ…ganie z form byÅ‚o prawdziwÄ… próbÄ… nerwów, bo caÅ‚kiem czÄ™sto zdarzaÅ‚o siÄ™, że mimo zachowania wszelkich rygorów wychodziÅ‚ zakalec. Babka wielkanocna zawsze byÅ‚a pieczona w specjalnych walcowatych formach miedzianych lub glinianych". / 

źródÅ‚o: http://funkydiva.pl/



Składniki:

4 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
½ kostki masÅ‚a
½ kg mÄ…ki
1 cukier waniliowy
bakalie (lecz niekoniecznie)
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z poÅ‚owÄ… cukru, wbić jajka, dosypać resztÄ™ cukru i utrzeć na gÅ‚adko. NastÄ™pnie wlać ciepÅ‚e mleko, roztopione przestudzone masÅ‚o i dokÅ‚adnie wyrobić. Przykryć Å›ciereczkÄ… i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie wsypać mÄ…kÄ™, cukier waniliowy  możemy dodać bakalie wedÅ‚ug uznania). DokÅ‚adnie wymieszać, przeÅ‚ożyć do przygotowanej formy z kominkiem. WÅ‚ożyć do ciepÅ‚ego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach trzymać ciasto przez 20 minut. NastÄ™pnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni okoÅ‚o 40 minut, dla pewnoÅ›ci sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub zalać lukrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz