Tradycyjna Babka Wielkanocna

Tradycyjna babka wielkanocna obok mazurka to podstawowy wypiek Wielkanocny :)
"Przygotowania do pieczenia bab rozpoczynano już na początku Wielkiego Tygodnia. Wybierano najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier (występował on wtedy w postaci tzw. głów), przesiewano mąkę, w wódce rozpuszczano szafran, który babom nadawał niezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynało się w Wielki Piątek. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor, bo baby podczas rośnięcia łatwo się mogły przeziębić, a często ciasto było tak delikatne, że wystarczył głośniejszy krzyk czy trzaśniecie drzwiami, by ciasto opadło. Również podczas pieczenia zachowano szczególną ostrożność. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą nerwów, bo całkiem często zdarzało się, że mimo zachowania wszelkich rygorów wychodził zakalec. Babka wielkanocna zawsze była pieczona w specjalnych walcowatych formach miedzianych lub glinianych". / 

źródło: http://funkydiva.pl/



Składniki:

4 dag drożdży
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
½ kostki masła
½ kg mąki
1 cukier waniliowy
bakalie (lecz niekoniecznie)
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z połową cukru, wbić jajka, dosypać resztę cukru i utrzeć na gładko. Następnie wlać ciepłe mleko, roztopione przestudzone masło i dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 8 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, cukier waniliowy  możemy dodać bakalie według uznania). Dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy z kominkiem. Włożyć do ciepłego piekarnika i przy otwartych drzwiczkach trzymać ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut, dla pewności sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub zalać lukrem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz