Leśna sałatka grzybowa do słoików na zimę

Mix grzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok!



Składniki:

2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki)
5 kolorowych papryk
75 dag cebuli
5 kiszonych ogórków
75 dag marchewki
400 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
4 łyżki soli
4 łyżki soli
8 łyżek octu
½ łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry, a cebulę pokroić w talarki. Grzyby ugotować w 1 litrze wody, następnie dusić przez 5 minut, natomiast marchew, cebulę i paprykę dusić w kilku łyżkach oleju przez 10 minut. Gotowe grzyby i warzywa połączyć, dodać sól, pieprz i cukier do smaku oraz koncentrat i ogórki. Całość dusić przez 30 minut, włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować również 30 minut.

Tradycyjna Kuchnia