Pyszny, prosty w wykonaniu, domowy chlebek wg przepisu mojej mamy.
Składniki;
40 dag mąki (najlepiej żytniej)
4 dag drożdży
10 dag otrąb
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
Sól do smaku
Sposób przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić kilkoma łyżkami
mleka, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce.
Następnie
połączyć z mąką, otrębami, jajem i mlekiem.
Wyrobić ręcznie lub mikserem (końcówkami
świdrowymi), przełożyć do formy wyłożonej pergaminem i na chwilę również
odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec
na złoty kolor około 35 minut.
Jaka dlugosc foremki?
OdpowiedzUsuń