Składniki:
40 dag mąki
4 dag drożdży
½ łyżki cukru
½ szklanki mleka
20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek)
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami
wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować. Drożdże rozetrzeć z
cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka i wsypać mąkę (tyle aby
powstała masa o gęstości kwaśnej śmietany). Przykryć rozczyn i odstawić w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość , połączyć z resztą
mąki, dodać dynię, mleko, sól i utrzeć mikserem (końcówkami świderka). Utrzeć
jednolicie na gładko i upiec w temperaturze 170 stopni około 50 minut na
rumiano.
Wspaniała ta bułka drożdżowa z dynią :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com
Cudny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńJaka fajna ta buła! I super kolor :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl