Bułka drożdżowa bez jajek z dynią

Ta drożdżówka to hit tegorocznych wakacji :) Smakuje pysznie i lekko!



Składniki:

40 dag mąki
4 dag drożdży
½ łyżki cukru
½ szklanki mleka
20 dag dyni ( oczyszczonej ze skórki i pestek)
½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Dynię pokroić, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, rozgotować i przestudzić, następnie zmiksować. Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić z kilkoma łyżkami letniego mleka i wsypać mąkę (tyle aby powstała masa o gęstości kwaśnej śmietany). Przykryć rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość , połączyć z resztą mąki, dodać dynię, mleko, sól i utrzeć mikserem (końcówkami świderka). Utrzeć jednolicie na gładko i upiec w temperaturze 170 stopni około 50 minut na rumiano. 

Tradycyjna Kuchnia