Tradycyjna kuchnia
  • Główna
  • O mnie
  • Współpraca
  • PosiÅ‚ki
    • Grzybowe
    • Jednogarnkowe
    • MiÄ™sne
    • Makaronowe
    • MÄ…czne
    • Rybne
    • SaÅ‚atki, sukrówki
    • Åšniadaniowe
    • Zupy
  • Sezonowe Warzywa
    • Botwinka
    • Burak
    • Bób
    • BrokuÅ‚
    • Cukinia
    • Dynia
    • Fasolka
    • Rzodkiewka
    • Kapusta
    • Kalarepa
    • Kalafior
    • Zielony Groszek
    • Szpinak
  • Sezonowe Owoce
    • CzereÅ›nie
    • Gruszki
    • Morele
    • Maliny
    • Jagody/ Borówki
    • Truskawki
    • Porzeczki
    • Rabarbar
    • WiÅ›nie
  • Video
  • Ostatnie przepisy
Bardzo smaczne połączenie- czyli hot -dog w naleśniku.



Kilka faktów i ciekawostek:
SkÄ…d sos beszamelowy?  ZostaÅ‚ rzekomo wymyÅ›lony przez francuskiego wysokiego urzÄ™dnika na dworze Ludwika XIV, Louisa de Béchameil, markiza de Nointel. UtarÅ‚o siÄ™ przekonanie, że ten przepis powinien znać każdy, kto chce zgłębić tajniki sztuki kulinarnej. Sos beszamelowy to podstawa wielu klasycznych potraw.

Cannelloni czyli tradycyjny francuski makaron zostaÅ‚ wymyÅ›lony przez Nicola Federico w Neapolu w 1907 roku, podczas pracy w restauracji La Favorita w Sorrento. PoczÄ…tkowo nazywany byÅ‚ strascinati, ale swojÄ… popularność zyskaÅ‚ później, już pod nazwÄ… cannelloni.

Cordon Bleu  jest to miÄ™so zawiniÄ™te wokół sera (lub z nadzieniem serowym), a nastÄ™pnie panierowane i smażone.
Początki oryginalnego cordon bleu przypisuje się Szwajcarii, prawdopodobnie pojawił się ten przepis około 1940 roku, po raz pierwszy wspomniany w książce kucharskiej z 1949 roku.
Francuski termin Cordon Bleu jest tłumaczony jako "Błękitna Wstęga"

Ja dziś przygotowałam nieco "oszczędny" cordon bleu - tylko z jednym plasterkiem sera i dodatkowo z szynką. Na smakoszy serowych polecam włożyć dużo większy kawałek ok. 1,5 cm plastra sera.





Tradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko



Ten przepis często nazywany jest u mnie w domu: schabem po góralsku :) ze względu na pyszny farsz serowy (z oscypka)


Pyszny pomysł na mięso wieprzowe pieczone w skorupce z sezamu i dyni.



Kilka składników, 5 minut i gotowe! Pyszna sałatka z tuńczykiem!



Połączenie kurczaka z soczystą i lekko słodko- kwaśną mandarynką daje rewelacyjny efekt! Po wypróbowaniu zdecydowanie należy do moich ulubionych sałatek !

Prosty, ekspresowy, dwuskładnikowy przepis na pyszną, gładką polewę czekoladową.
i co najważniejsze: DIETETYCZNĄ!

Zazwyczaj w domowych przepisach na polewy głównym składnikiem, obok czekolady jest śmietanka lub masło! to istna bomba kaloryczna! Możemy zastąpić ją mleczkiem kokosowym, które podobnie jak masło czy śmietanka doda polewie elastyczność i delikatną strukturę.



Kruche, pyszne, owsiane ciasteczka z kokosowÄ… polewÄ… :) 



Oponki z serem, nazywane są czasem pączkami serowymi lub pączkami angielskimi. W każdym bądź razie, każdy zna ten smak i zazwyczaj kojarzy z Tłustym Czwartkiem. U mnie dziś po prostu, bez okazji- czyli coś słodkiego na szybko!

Polecam również przepis na oponki (bez sera) na drożdżach


Moje nowe okrycie kulinarne :) Tak przygotowane "krokieciki" smakują wybornie ! Polecam wszystkim, szczególnie amatorom kaszy jaglanej !



Tradycyjne kopytka w nieco zdrowszej wersji- z kaszy jaglanej. Smakują wyśmienicie!



Nazywam je często "placuszkami dla misia", ze względu na dużą ilość miodu, orzechów :)

racuchy

Mini gołąbki z pieczarkowym wkładem. Szybkie w wykonaniu i pyszne.



Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak.



Smaczny krupnik z kaszÄ… kukurydzianÄ….



Nietypowy chlebek, bez drożdży, na białkach, z dodatkiem cukru, aromatu i proszku do pieczenia.



Pyszne i zdrowe- idealne jako dodatek do obiadu.
Polecam sposób podania jak na zdjęciu (czyli w wydrążonym, ugotowanym buraku)- prezentuje się wyśmienicie.



Pyszny i szybki deser. W zależności od sezonu, można śmiało zastosować inne owoce.

Nowsze posty Starsze posty Strona główna

Polecany post

Zadbaj o stosowne orzeźwienie

Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...

Polecane

Polecane
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – jakie elementy warto mieć w swoim lokalu?

szukaj

\ Alkohole Artykuły Bakłażan BEZ GLUTENU Borówki Botwinka Bób Brokuł Burak Chleby/bułki-pieczywo Ciasta i Desery Cukiniowe Czereśnie Czyszczenie dla dzieci Dla niemowląt Dodatki Dyniowe Dziecięce fantazje Dzień Matki Fasolowe Fast food Faszerowane Fit Grillowe Gruszki Grzybowe Impreza Indyk Inne Jednogarnkowe Jeżyny Kabaczek Kalafiorowe Kalarepa Kapuściane Kasza kolacja KONKURS Konkurs- Kuchnia PRLu Kotlety Kuchnia Świata Kurczak Leczo Light Makarony Makowiec Maliny Masy i kremy Matki karmiące Mączne Mięsne Morele muffiny Nalewki Napoje Niedzielny obiad Obiad Obiad w 30 minut Omlety Owoce papryka Patison pączki Piątkowy obiad Pomysły Porzeczki Potrawy Promocje Przechowywanie przekąska Przetwory Przystawki Rabarbarowe Racuchy Rybne Rzodkiewka Sałatki Serniki Smoothies Sosy Sushi Szarlotki Szpinak Śliwki Śniadania Tanie gotowanie Truskawkowe Video Walentynki warzywne wegetariańskie Wielkanoc Wielkanoc- ciasta Wielkanoc- inne Wielkanoc- zupy Wigilia i Święta Wiśnie Z Jajem Zamrażanie Zapiekanka Zdrowie Zestaw obiadowy Zestaw obiadowy dietetyczny Zielony groszek Ziemniaczane Zupy

Popular Posts

  • Jak oczyÅ›cić wÄ…tróbkÄ™ drobiowÄ…? Kilka rad dotyczÄ…cych przygotowania
  • Patison grillowany
  • Ciasto krucho drożdżowe- rewelacyjny przepis na sÅ‚odko i sÅ‚ono
  • Surówka warzywna z burakami do sÅ‚oików na zimÄ™
  • Zupka jarzynowa z żółtkiem dla niemowlÄ…t (po 7 miesiÄ…cu)

Blog Archive

  • ▼  2022 (3)
    • ▼  sierpnia (1)
      • Zadbaj o stosowne orzeźwienie
    • ►  lipca (2)
  • ►  2021 (1)
    • ►  lipca (1)
  • ►  2020 (3)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (1)
    • ►  marca (1)
  • ►  2019 (20)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (1)
    • ►  stycznia (14)
  • ►  2018 (192)
    • ►  grudnia (6)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (1)
    • ►  wrzeÅ›nia (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  maja (12)
    • ►  kwietnia (14)
    • ►  marca (54)
    • ►  lutego (74)
    • ►  stycznia (17)
  • ►  2017 (38)
    • ►  grudnia (1)
    • ►  października (7)
    • ►  wrzeÅ›nia (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (8)
    • ►  kwietnia (5)
    • ►  marca (13)
    • ►  lutego (1)
  • ►  2016 (405)
    • ►  grudnia (29)
    • ►  listopada (21)
    • ►  października (25)
    • ►  wrzeÅ›nia (21)
    • ►  sierpnia (38)
    • ►  lipca (51)
    • ►  czerwca (62)
    • ►  maja (30)
    • ►  kwietnia (25)
    • ►  marca (27)
    • ►  lutego (25)
    • ►  stycznia (51)
  • ►  2015 (403)
    • ►  grudnia (17)
    • ►  listopada (24)
    • ►  października (29)
    • ►  wrzeÅ›nia (32)
    • ►  sierpnia (43)
    • ►  lipca (65)
    • ►  czerwca (66)
    • ►  maja (49)
    • ►  kwietnia (10)
    • ►  marca (22)
    • ►  lutego (19)
    • ►  stycznia (27)
  • ►  2014 (253)
    • ►  grudnia (16)
    • ►  listopada (30)
    • ►  października (10)
    • ►  wrzeÅ›nia (11)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (9)
    • ►  czerwca (12)
    • ►  maja (29)
    • ►  kwietnia (26)
    • ►  marca (21)
    • ►  lutego (27)
    • ►  stycznia (54)
  • ►  2013 (333)
    • ►  grudnia (25)
    • ►  listopada (45)
    • ►  października (22)
    • ►  wrzeÅ›nia (33)
    • ►  sierpnia (46)
    • ►  lipca (50)
    • ►  czerwca (27)
    • ►  maja (34)
    • ►  kwietnia (21)
    • ►  marca (17)
    • ►  lutego (13)
Copyright © 2015 Tradycyjna kuchnia

Created By ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates