Delikatna masa budyniowa, kruchy spód i świeże owoce tworzą idealną całość :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki200 gram margaryny
2,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtek jaja
Składniki na masę:
4 białek jaja¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 opakowań budyniów waniliowych
½ szklanki oleju
+ maliny (około 1 szklanka)
+ konfitura malinowa (ja użyłam Stovit)
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną formę tarty (24 cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.Wykonanie masy:
Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach.Podpieczony spód smarujemy konfiturą,
a następnie wlewamy masę układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz