Przepis nadesłany przez Panią Edytę.
Kilka słów od autorki:
Sernik jest jednym z najbardziej ulubionych przeze mnie ciast. Moja Mama piecze najlepszy sernik. Na kruchym spodzie, z pysznym twarogowym wnętrzem, uwieńczony brzoskwiniami i galaretką. Kiedyś na pewno postaram się stworzyć takie cudo, a tymczasem prezentuję waniliowe serniczki. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym.
Z całym SERcem mogę polecić te serniczki każdemu.
Chciałabym również nadmienić, iż mój wypiek wraz z tym przepisem LINK DO CYTRYNOWYCH KOSZYCZKÓW spodobał się pani Ewie Wachowicz i dzięki temu miałam przyjemność gościć w programie „Ewa gotuje” i oglądać te smaczności w wykonaniu naszej miss.
Składniki:
Czekoladowy spód
· 90 g mąki pszennej
· 140 g gorzkiej czekolady
· 3 jajka
· 100 g masła
· 180 g cukru
Masa serowa i sos wiśniowy
· 70 dag zmielonego twarogu
· 3 jajka
· 115 g cukru kryształu
· laska wanilii
· 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)
· 30 g cukru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.
Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz