Waniliowe mini serniczki z sosem wiśniowym

Przepis nadesłany przez Panią Edytę.

Kilka słów od autorki:

Sernik jest jednym z najbardziej ulubionych przeze mnie ciast. Moja Mama piecze najlepszy sernik. Na kruchym spodzie, z pysznym twarogowym wnętrzem, uwieńczony brzoskwiniami i galaretką. Kiedyś na pewno postaram się stworzyć takie cudo, a tymczasem prezentuję waniliowe serniczki. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym.

Z całym SERcem mogę polecić te serniczki każdemu.

Chciałabym również nadmienić, iż mój wypiek wraz z tym przepisem LINK DO CYTRYNOWYCH KOSZYCZKÓW spodobał się pani Ewie Wachowicz i dzięki temu miałam przyjemność gościć w programie „Ewa gotuje” i oglądać te smaczności w wykonaniu naszej miss.



Składniki:

Czekoladowy spód
· 90 g mąki pszennej
· 140 g gorzkiej czekolady
· 3 jajka
· 100 g masła
· 180 g cukru

Masa serowa i sos wiśniowy

· 70 dag zmielonego twarogu
· 3 jajka
· 115 g cukru kryształu
· laska wanilii
· 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)
· 30 g cukru
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.

Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z połowy laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.

Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.

Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz