/przepis konkursowy przesłany przez Justynę/
opis autorki:
Pyszna i słodka kasza manna, idealna na deser.
Składniki:
650 ml mleka250 g cukru
10 nitek szafranu
½ Å‚yżeczki startej gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
200 g masła
225 g kaszy manny
Przygotowanie:
Orzechy lekko podprażyć. Podczas prażenia od większości orzechów oddzieli się skórka, a aby ściągnąć ją z reszty orzechów wystarczy je potrzeć palcami gdy są jeszcze gorące. Następnie uprażone orzechy drobno posiekać i odstawić.Do mleka wsypać cukier, szafran i gałkę muszkatołową, gotować przez minutę. Dodać rodzynki, zmniejszyć ogień i gotować dalej.
W garnku na średnim ogniu roztopić masło, wsypać kaszę mannę i prażyć przez 10 - 15 minut mieszając ją drewnianą łyżką.
Gdy kasza będzie mieć kolor złotobrązowy, a masło zacznie się od niej oddzielać, zmniejszyć ogień i powoli jedną ręką wlewać do kaszy mleko z przyprawami, a drugą cały czas mieszać. UWAGA w czasie wlewania mleka, kasza może pryskać. Przez chwilę szybko mieszać, żeby nie powstały grudki.
Dodać orzechy, przykryć i gotować przez 2 - 3 minuty, aż kasza wchłonie cały płyn.
Pod koniec zamieszać kilka razy szybkim ruchem. Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
przepis na blogu autorki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz