Krupnik na gęsich pipkach

/przepis konkursowy nadesłany przez Justynę/
Opis autorki:
Krupnik na gęsich pipkach czyli na gęsich żołądkach jest rewelacyjną wersją krupniku. Żołądki są smaczne, a krupnik jest wyrazisty i intensywny w smaku.




Składniki:1 kg gęsich żołądków

szyja gęsi lub indyka
1 duża marchew
1 duża pietruszka
1 szklanka kaszy jęczmiennej
sól
pieprz
tymianek
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz w ziarnach
opcjonalnie 2 kostki rosołowe

Wykonanie:

Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
Żołądki odcedzić i przepłukać zimną wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie a następnie zagotować. Gdy żołądki się zagotują dodać szyje z indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny.
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą miękkie.
Krupnik podawać z całymi lub pokrojonymi w plastry żołądkami.

przepis na blogu autorki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz