Szynka domowa z majonezowej zalewy

Już niejednokrotnie podkreślałam, że najlepsze wędliny są domowe! Szynka w tej zalewie jest pyszna, krucha a jednocześnie delikatna!



Składniki:

Szynka wieprzowa 1 kg
Przyprawa do marynowania mięsa 1 opakowanie

Składniki na zalewę:

Woda 2 litry
Sól 2 łyżki
Vegeta 2 łyżki
Majonez 2 łyżki
Wrząca woda 1 szklanka
Czosnek 4 ząbki
Ziele angielski (kilka ziarenek)
Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek)
Listek laurowy 5 szt.
Siatka do gotowania szynki

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć dokładnie przyprawą i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie włożyć do siatki i dobrze zacisnąć. Wszystkie składniki na zalewę zagotować, włożyć szynkę i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Odstawić ponownie na 24 godziny, po czym mięso wyjąć, zalewę zagotować, włożyć szynkę z powrotem i nadal gotować na bardzo małym ogniu przez 40 minut. Gotową szynkę schłodzić.

Tradycyjna Kuchnia