Rolada szpinakowa z nadzieniem ziemniaczano-serowym

Tak przygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno.



Składniki:

Szpinak mrożony 30 dag
Jajka 3 szt.
Mąka tortowa 3 łyżki
Mleko 2 łyżki
Masło 1 łyżka
Sól do smaku

Składniki na nadzienie:

Ziemniaki ugotowane ½ kg
Twaróg 20 dag
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Tłuszcz do formy
Mąka pszenna do formy

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić z białek sztywną pianę i połączyć delikatnie z żółtkami, mąką wymieszaną z mlekiem i solą do smaku, szpinakiem. Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć  na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć.

Tradycyjna Kuchnia