Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi

Quesadilla jest to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Są to placki tortilli w dowolnym nadzieniem i roztopionym serem. U mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzy mrożonych. Uwielbiam to danie na świeżo podane gorące z patelni ale także na zimno jako przekąskę.


 Składniki:

2 placki tortilla
Połowa opakowania warzyw mrożonych ok  300 gram
1 łyżka przecieru pomidorowego
8 plastrów sera żółtego
Mała cebula
Ząbek czosnku
4 suszone pomidory z oleju
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, bazylia, oregano

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać przecier pomidorowy, lekko jeszcze zarumienić. Dodać pokrojone suszone pomidory, wrzucić warzywa i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Ja użyłam mieszankę włoską z cukinią, kukurydzą, brokułem, marchewką i fasolką (ale to najlepiej wedle uznania i preferencji smakowych).
Tortille położyć na patelni, na niej ułożyć 4 plastry sera, warzywa i ponownie 4 plastry sera na wierzch. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu z jednej strony, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej użyć talerza, przycisnąć z wierzchu i odwrócić (żeby nie rozsypały się składniki).
Pokroić na 4 lub 8 kawałków  (jak pizze). 
Quesadilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

Tradycyjna Kuchnia