Ciasto szpinakowe

Przyznam się, że kilkukrotnie zabierałam się za wykonanie tego ciasta. Jest trzeba przyznać efektowne, ale takiego smaku się nie spodziewałam! Jest po prostu pyszne!



Składniki:

Szpinak mrożony 45 dag
Cukier 1/3   szklanki
Jajka 3 szt.
Olej 1/3 szklanki
Mąka tortowa 2 szklanki
Proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Śnieżka 2 torebki
Galaretka agrestowa 1 opakowanie
Mleko 400 ml
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy

Wykonanie:

Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodawać powoli mąkę, proszek do pieczenia  dalej ubijać. Na koniec dodać szpinak, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec prze około 45 minut. Po upieczeniu, placek ostudzić, ściąć górę , pokruszyć na talerzyk i odstawić. Galaretkę zalać ¾ szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić. W między czasie ubić śnieżkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę wlać do ubitej śnieżki, razem ubić, przelać na placek i posypać zieloną kruszonką i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Tradycyjna Kuchnia