Bliny ziemniaczane na drożdżach

Bliny to puszyste i pyszne placuszki przygotowywane na bazie ziemniaków. Przepisów na te pyszne wschodnie placuszki widziałam wiele, ale u mnie dziś na słodko ze śmietaną i borówkami. 


Składniki:

Surowe ziemniaki (starte) 4 szklanki
Bułka czerstwa kajzerka 2 szt.
Mleko ½ szklanki
Żółtka jaja 2 szt.
Drożdże 2 dag
Sól do smaku
Pieprz biały do smaku
Cukier do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Śmietana
Borówki

Sposób przygotowania:

Drożdże rozprowadzić w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Rozdrobnione bułki zalać pozostałym ciepłym mlekiem i pozostawić na 15 minut. Ziemniaki połączyć z utartymi na gładką masę bułkami, drożdżami i żółtkami, doprawić podanymi przyprawami. Jeżeli ciasto będzie zbyt lekkie to dodać łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu podawać z kwaśną śmietaną, smażonymi borówkami lub innym sosem wedle uznania.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy przepis, mam swoje pyszne ziemniaki, wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń