Jesienne ciasteczka marchewkowe

Nazwałam je ciasteczkami jesiennymi ze względu na pomarańczowy kolor dodanej marchewki. Są proste w wykonani i smakują wyśmienicie!


Składniki na ciasto:

MÄ…ka pszenna ½ kg
Margaryna  1 ½ kostki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Starta marchewka 40 dag

Dodatkowo:

JabÅ‚ka  1 ½ kg


 

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kształt księżyca.
Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby nie odstawało od ręki dodać jeszcze odrobinę mąki). Rozwałkować na stolnicy na grubość pół centymetra. Z ciasta wycinać kwadraty, kłaść przygotowane jabłka i zlepić przeciwległe brzegi.



Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.




Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: