Nazwałam je ciasteczkami jesiennymi ze względu na pomarańczowy kolor dodanej marchewki. Są proste w wykonani i smakują wyśmienicie!
Składniki na ciasto:
Mąka pszenna ½ kgMargaryna 1 ½ kostki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Starta marchewka 40 dag
Dodatkowo:
Jabłka 1 ½ kgWykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kształt księżyca.Z podanych składników zagnieść ciasto (gdyby nie odstawało od ręki dodać jeszcze odrobinę mąki). Rozwałkować na stolnicy na grubość pół centymetra. Z ciasta wycinać kwadraty, kłaść przygotowane jabłka i zlepić przeciwległe brzegi.

Piec w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

I naprawdę nie trzeba dodawać cukru do ciasta?
OdpowiedzUsuń