5 ciekawych faktów o oleju kokosowym

Wiele kultur na całym świecie wykorzystuje i ceni drzewo kokosowe, nie tylko ze względu na jego wartości odżywcze!  Palma kokosowa jest niezwykle wszechstronna i używana w wielu dziedzinach.  Największą popularność zyskał natomiast olej kokosowy, tłoczony z miąższu palmy. Rzućmy zatem okiem na kilka ciekawych faktów na temat tego produktu.


1. Tłuszcze nasycone

Chociaż wiadomo, że tłuszcze nasycone są niekorzystne dla zdrowia, to jednak nasycone tłuszcze w oleju kokosowym są średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi , które charakteryzują się mniejszymi cząsteczkami. Dzięki temu są lepiej trawione i błyskawicznie przetwarzane w naszym organizmie na energię .

2. Lepsze trawienie

Dzięki wspomnianym już średniołańcuchowym kwasom tłuszczowym, które są trawione łatwiej niż inne przetworzone oleje roślinne, zmniejszamy obciążenie układu trawiennego i trzustki. Spożywanie oleju kokosowego może zatem pomóc lepiej wchłonąć składniki odżywcze i witaminy w jedzeniu, a także poprawić funkcje jelit.

3. Lepsza odporność

Tłuszcze nasycone w oleju kokosowym są naturalnie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Dzięki temu wspomaga naszą naturalną odporność organizmu.

4. Piękna skóra

Kokos sprawdza się nie tylko w kuchni! To także idealny kosmetyk do ciała- nawilżający krem , który zapobiega zwiotczeniu skóry i zmarszczkom. Należy jednak pamiętać, aby użyć oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia -bez dodatków!

5. Piękne włosy

Olej kokosowy może być stosowany jako maska do włosów. Doskonale sprawdzi się jako ratunek dla zniszczonych włosów. Dzięki swojej budowie cząsteczkowej skutecznie wnika do samej łodygi włosa, pozostawiając je odżywione i zdrowe.

Pamiętajmy, aby kupować olej kokosowy dobrej jakości, oczywiście nierafinowany. Poznamy go także po lekko słodkim zapachu kososa. Ja swój olej kupiłam na bee.pl gdzie znalazłam wiele ciekawych produktów ekologicznych w przystępnych cenach.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz