Kolejna odsłona ucieranego ciasta z olejem, tym razem na miarę "filiżanki" z jabłkiem i konfiturą jagodową. Wykonanie ekspresowe, w sam raz na niezapowiedzianych gości.
*Tortownica na 22 cm
*Filiżanka o objętości 200 ml
Składniki:
1 filiżanka cukru1 filiżanka oleju
2 filiżanki mąki
3 jajka
0,5 opakowania cukru wanilinowego
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wkład owocowy:
4 jabłka + konfitura jagodowa (niekoniecznie)
0,5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotować owoce, jeżeli decydujemy się na jabłka to należy je obrać i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z cynamonem.Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Przelać na formę. Zrobić dziurki w kilku miejscach i wlać odrobinę konfitury.
Piec w 180 stC około 45 minut. Podawać z cukrem pudrem i konfiturą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz