Moje ulubione danie z serii kuchni orientalnych. Ekspresowe w wykonaniu i bardzo proste, a jednocześnie pyszne i sycące. Typowe jednogarnkowe danie w wersji FIT :)
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
1 opakowanie makaronu sojowego/ ryżowego
4-5 łyżek sosu sojowego
1/3 cytryny
mieszanka chińska- warzywa mrożone 400 gram
przyprawy: najlepiej łyżeczka mieszanki chińskiej (sól, pieprz, cynamon, curry)
opcjonalnie; 1/3 łyżeczki pasty curry
1 łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu)
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150-200 ml wody
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać przyprawy i sos sojowy. Odstawić na minimum godzinę do lodówki, a następnie podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać mrożone warzywa i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę pasty curry dla wzmocnienia smaku. Podlać wodą i spróbować (dla osób lubiących bardziej intensywny smak można dodać jeszcze 2-3 łyżki sosu sojowego). Pod koniec dodać sok z cytryny i zagęścić mąką ziemniaczaną. W między czasie przygotować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu i dodać do sosu. Podsmażyć jeszcze 2-3 minutki. Danie można podać z posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz