Konfitura paprykowa

Tak przygotowaną konfiturę dodaję do rozmaitych przystawek. Świetnie komponuje się z serem żółtym i wędliną.

konfitura paprykowa


Składniki:

1 kg oczyszczonej czerwonej papryki½ kg winnych jabłek
1 kg cukru
2 cytryny

Wykonanie:

Paprykę, pokroić, zmiksować, zaś jabłka obrać i rozgotować w niewielkiej ilości wody. Następnie paprykę połączyć z jabłkami, gotować do odparowania (połowy pierwotnej objętości), wsypać cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Wycisnąć sok z cytryn i smażyć jeszcze przez pięć minut. Gorącą marmoladkę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Wstawić do ciepłego piekarnika i gdy wystygnie nakryć pergaminem namoczonym w spirytusie, później szczelnie zakręcić.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz