10 rzeczy, których nie wiedziałeś o łososiu

Łosoś zdecydowanie króluje na polskich stołach, jest jedną z najchętniej kupowanych przez Polaków ryb. Możemy kupić go w różnych postaciach: jako filety, steki, dzwonki czy tuszki. Te z kolei mogą by świeże, mrożone, w puszkach lub wędzone. Co oprócz tych oczywistych faktów wiesz o tej rybie?
Oto kilka ciekawostek na temat łososia.




1. Łosoś stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka, zawiera witaminy D i B i kwasy tłuszczowe omega-3. Składniki odżywce zawarte w łososiu wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i reumatoidalnego zapalenia stawów.

2. Łosoś jest rybą anadromiczną, tzn. wędrującą na czas rozrodu z mórz do rzek.

3. Przeciętny łosoś podróżuje na odległość maratonu każdego dnia

4. Kiedy łosoś płynie rzeką, może wyskoczyć nawet do dwóch metrów

5. Łosoś atlantycki może położyć się na 1600 jajek na każdy kilogram masy ciała!

6. Podczas przebywania w morzu łososie nabierają tłuszczu, co czyni je smacznymi. Kiedy wypływają na rwiste rzeki to traci rezerwy tłuszczów (dlatego wyławia się je przed okresem migracji)

7. Oczy ryb są niezwykle pożywne i powszechnie spożywane w Chinach

8. Łososie swój kolor zawdzięczają diecie. Kolor ten pochodzi z antyutleniającej karotenoidy o nazwie astaksantyny, która produkowana jest w chloroplastach drożdży i glonach.

9. 100 gram świeżego łososia ma 200 kcal i około 13 gram tłuszczy, przy czym łosoś wędzony jedynie 95 kcal i 0,5 grama tłuszczu

10. Łosoś atlantycki był jednym z najwcześniej znanych tematów sztuki

Oto kilka smacznych propozycji na dania z łososiem wędzonym:

Sałatka z brokułem i łososiem
Sałatka z kaszą kuskus i łososiem
Łosoś w papierze ryżowym
Kotlety ze szpinaku i łososia

Tradycyjna Kuchnia