Wiosenne przepisy na kolację

Uwielbiamy wiosnę i lato za kolorowe, pachnące słońcem nowalijki, chrupiące świeże warzywa i ich bogaty smak. Kuchnia w tych porach roku jest zdecydowanie najsmaczniejsza i najzdrowsza, a przygotowanie potraw to czysta przyjemność ! Różnorodność smaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni.



Przygotowując posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując się na drugiej pozycji w piramidzie żywienia. Są bowiem skarbnicą składników odżywczych i źródłem witamin, a jednocześnie stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą z upraw nieekologicznych- nawożonych na szeroką skalę. Aby uniknąć ryzyka najlepiej kupować warzywa i owoce w miesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale sprawdzone produkty.  Ważne aby jeść naturalnie, pysznie i zdrowo. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami spędzonymi w kuchni. Możemy również sięgnąć po produkty, spełniające wszystkie wyżej wymienione kryteria.
W związku z tym chciałam Wam zaprezentować lekką, wiosenną nowość, która pojawiła się ostatnio w sklepach- Almette w dwóch nowych smakach: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem .
Jest to dodatek zdecydowanie w moim guście. Nie mam na myśli wykorzystania ich tylko do kanapek! Zastanawiacie się zatem jakie dania można przygotować z ich wykorzystaniem? Oto pyszna, wielokolorowa propozycja czterech dań przygotowanych przez amabasadora marki Almette Davida Gaboriaud.





1.    Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą

Składniki: 4 jajka ekologiczne lub jedynki,2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),2 łyżki posiekanej dymki,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,1 łyżeczka masła klarowanego,sól, pieprz, Przygotowanie: Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :)


2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce


Składniki:

scones:
250 g mąki pszennej typu 450,
125 ml mleka,
1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
50 g roztopionego masła,
łyżka cukru,
szczypta soli,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

dodatki:
4 pieczarki brązowe (portobello),
kilka listków szpinaku,
2 jajka,
1 łyżka octu białego.

Przygotowanie:

Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.
Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.  

Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!


3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami

Składniki:

4 kromki bagietki,
4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
4 plastry wędzonego łososia,
kilka listków świeżej kolendry,
2 rzodkiewki,
1 cytryna.

piklowana cebula:
1 czerwona cebula,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
50 ml wody,
50 ml octu z jabłek.


Przygotowanie:

Bagietki opiecz na grillu.
Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.

Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.

 

4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi


Składniki:

1/2 selera,
1/2 białej części pora,
1 szalotka,
80 ml białego wytrawnego wina,
4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki orzechy włoskie prażone,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
woda lub bulion,
sól, pieprz.



Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.


Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: