Uwielbiamy wiosnę i lato za kolorowe, pachnące słońcem nowalijki, chrupiące świeże warzywa i ich bogaty smak. Kuchnia w tych porach roku jest zdecydowanie najsmaczniejsza i najzdrowsza, a przygotowanie potraw to czysta przyjemność ! Różnorodność smaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni.
Przygotowując
posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i
owoce są szalenie ważne w naszej diecie, plasując się na drugiej pozycji w
piramidzie żywienia. Są bowiem skarbnicą składników odżywczych i źródłem
witamin, a jednocześnie stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety
te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą z upraw nieekologicznych-
nawożonych na szeroką skalę. Aby uniknąć ryzyka najlepiej kupować warzywa i
owoce w miesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale
sprawdzone produkty. Ważne aby jeść
naturalnie, pysznie i zdrowo. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami
spędzonymi w kuchni. Możemy również sięgnąć po produkty, spełniające wszystkie
wyżej wymienione kryteria.
W związku
z tym chciałam Wam zaprezentować lekką, wiosenną nowość, która pojawiła się
ostatnio w sklepach- Almette w dwóch
nowych smakach: Almette z rzodkiewkami oraz Almette ze
szpinakiem i czosnkiem .
Jest to dodatek zdecydowanie w moim guście. Nie mam na myśli wykorzystania
ich tylko do kanapek! Zastanawiacie się zatem jakie dania można przygotować z
ich wykorzystaniem? Oto pyszna, wielokolorowa propozycja czterech dań
przygotowanych przez amabasadora marki Almette Davida Gaboriaud.
1.
Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i
czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą
2. Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce
Składniki:
scones:
250 g mąki pszennej typu 450,
125 ml mleka,
1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
50 g roztopionego masła,
łyżka cukru,
szczypta soli,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
dodatki:
4 pieczarki brązowe (portobello),
kilka listków szpinaku,
2 jajka,
1 łyżka octu białego.
Przygotowanie:
Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do
pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką.
Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym
czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie
delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180
stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną.
Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez
kilka minut.
Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj
gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżki zrób
wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i
przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz
czynność wlewania jajka w wir.
Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż
warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w
koszulce. Serwuj od razu!
3. Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami
Składniki:
4
kromki bagietki,
4
plastry wędzonego łososia,
kilka
listków świeżej kolendry,
2
rzodkiewki,
1
cytryna.
piklowana
cebula:
1
czerwona cebula,
1
łyżeczka soli,
1
łyżeczka cukru,
50
ml wody,
50
ml octu z jabłek.
Przygotowanie:
Bagietki
opiecz na grillu.
Piklowana
cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia.
Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia
warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do
wystygnięcia.
Rzodkiewka
pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.
Posmaruj
każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki
rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków
piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.
4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi
Składniki:
1/2
selera,
1/2
białej części pora,
1
szalotka,
80
ml białego wytrawnego wina,
4
łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
20 g
masła
2
łyżki oliwy z oliwek,
2
łyżki orzechy włoskie prażone,
2
łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
woda
lub bulion,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Seler
obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por
i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.
Na
maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś
kolejne 3 minuty.
Wlej
białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion
i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się
rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi
oraz posiekanym szczypiorkiem.
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń