Szarlotka bez jabłek z soku jabłkowego

Czy można zrobić szarlotkę bez jabłek? :) Ja spróbowałam i wyszła wyśmienicie ! Połączenie soku jabłkowego i kremu karpatkowego dało zadziwiający efekt.



Składniki na biszkopt:

8 jajek
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Wykonanie biszkoptu:

Białka ubić na sztywno, wsypując powoli cukier. Następnie dodać żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy 24x24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Składniki na masę:

2 ¼ szklanki soku jabłkowego 100%
1 opakowanie kremu karpatka
1 ½  kostki masła

Wykonanie masy:

Zagotować 1 ¼  szklanki soku jabłkowego, a karpatkę rozpuścić w jednej szklance soku i wlać do gotującego soku jabłkowego i stale mieszając gotować przez 3 minuty. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić w poprzek na pół, nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka)

Składniki na poncz:

1 szklanka soku jabłkowego 100%
1 łyżka spirytusu

Składniki na polewę:

1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
1 mała śmietana 12%
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, polać gotowy placek i odstawić w chłodne miejsce.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz