Czy można zrobić szarlotkę bez jabłek? :) Ja spróbowałam i wyszła wyśmienicie ! Połączenie soku jabłkowego i kremu karpatkowego dało zadziwiający efekt.
Składniki na biszkopt:
8 jajek¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
Wykonanie biszkoptu:
Białka ubić na sztywno, wsypując powoli cukier. Następnie dodać żółtka i obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy 24x24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.Składniki na masę:
2 ¼ szklanki soku jabłkowego 100%1 opakowanie kremu karpatka
1 ½ kostki masła
Wykonanie masy:
Zagotować 1 ¼ szklanki soku jabłkowego, a karpatkę rozpuścić w jednej szklance soku i wlać do gotującego soku jabłkowego i stale mieszając gotować przez 3 minuty. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić w poprzek na pół, nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka)Składniki na poncz:
1 szklanka soku jabłkowego 100%1 łyżka spirytusu
Składniki na polewę:
1 gorzka czekolada1 mleczna czekolada
1 mała śmietana 12%
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki na polewę rozpuścić, polać gotowy placek i odstawić w chłodne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz