Kotlety z jajecznicy

Zapewne niejednokrotnie zdarzyło Ci się, ze została ci jajecznica po śniadaniu? Zimna, niedobra nie nadaję się do ponownego zjedzenia. Sytuacja szczególnie popularna gdy wśród domowników są dzieci :) Ja mam swój sposób na resztki jajecznicy - pyszne kotleciki! Smakują wyśmienicie !



Składniki:

5 jajek
4 małe bułeczki
1 szklanka mleka
sól i pieprz do smaku
curry do smaku
2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
bułka tarta do panierki
masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Jedno jajko rozbełtać z mlekiem, przyprawami, zalać pokrojone bułeczki. W między czasie usmażyć jajecznicę z 4 jajek na maśle i połączyć z odciśniętymi bułeczkami. Dodać posiekany szczypiorek, przyprawić w razie potrzeby i wyrobić dokładnie ręką masę. Formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. Super smakują z sosem majonezowym.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz