Tradycyjna kuchnia
  • Główna
  • O mnie
  • Współpraca
  • PosiÅ‚ki
    • Grzybowe
    • Jednogarnkowe
    • MiÄ™sne
    • Makaronowe
    • MÄ…czne
    • Rybne
    • SaÅ‚atki, sukrówki
    • Åšniadaniowe
    • Zupy
  • Sezonowe Warzywa
    • Botwinka
    • Burak
    • Bób
    • BrokuÅ‚
    • Cukinia
    • Dynia
    • Fasolka
    • Rzodkiewka
    • Kapusta
    • Kalarepa
    • Kalafior
    • Zielony Groszek
    • Szpinak
  • Sezonowe Owoce
    • CzereÅ›nie
    • Gruszki
    • Morele
    • Maliny
    • Jagody/ Borówki
    • Truskawki
    • Porzeczki
    • Rabarbar
    • WiÅ›nie
  • Video
  • Ostatnie przepisy
Czy zastanawialiście się skąd wziął się ten pyszny sposób podania spaghetti??

Otóż pochodzi z Rzymu. WymyÅ›lili go alianccy żoÅ‚nierze podczas II wojny Å›wiatowej, którzy połączyli wÅ‚oski makaron z dostÄ™pnymi sobie racjami wojskowymi- boczku, żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu.
U mnie wczoraj na obiad, może niezbyt dietetyczny ale za to pyszne carbonara :) 


Składniki:

2 jajka
5 dag parmezanu
1 opakowanie makaronu spaghetti
20 dag wędzonego boczku
natka pietruszki
5 dag masła
sól do smaku
pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja roztrzepać razem z startym serem, pieprzem i natką pietruszki. Boczek przysmażyć na maśle i wymieszać z makaronem. Następnie zalać masą jajeczną i po chwili podawać prosto z patelni na półmisku.

Ten przepis polecam przede wszystkim tym, którzy dopiero rozpoczynajÄ… swojÄ… przygodÄ™ w kuchni. Jest bardzo prosty- zawsze siÄ™ udaje. 

Inne szarlotki na tradycyjnakuchnia


Składniki na ciasto:

½ kg mÄ…ki krupczatki
25 dag margaryny
15 dag cukru
2 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka smalcu
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy
2 dag cukru pudru

Składniki nadzienia jabłkowego:

1 ½ kg jabÅ‚ek
15 dag cukru
½ Å‚yżeczki cynamonu

Wykonanie placka:

Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier z cynamonem, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i posiekać nożem. Żółtko utrzeć z cukrem i śmietaną, dodać do ciasta i delikatnie zagęścić- następnie odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Ciasto schłodzone podzielić na dwie części, jedną część rozwałkować i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Poprzekłuwać widelcem i upiec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoto. Wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie z jabłek i ozdobić kratką zrobioną z drugiej połowy ciasta. Piec ponownie przez 30 minut w temperaturze 170 stopni, a po upieczeniu posypać obficie cukrem pudrem.
Pyszna sałatka do obiadu- idealna na zimowe zapasy...


Składniki:

2 ½ kg leÅ›nych grzybów
5 papryk
75 dag cebuli
75 dag marchewki
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gram)
2 łyżki cukru
4 łyżki soli
5 kiszonych ogórków
6 łyżek octu
1/3 szklanki oleju

Wykonanie:

Grzyby dobrze opłukać, pokroić na grube kawałki i ugotować w 1 litrze osolonej wody. Ugotowane grzyby odcedzić, wlać olej i smażyć 5 minut. Następnie dodać startą marchew, smażyć około 10 minut cały czas mieszając. Paprykę i cebulę pokroić, wrzucić do garnka z sałatką, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojone kiszone ogórki, koncentrat pomidorowy, ocet i cały czas mieszając smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować przez następne 25 minut.

Tradycyjne pomidorki nadziewane, z jajecznym oczkiem.


Składniki

4 duże pomidory
1 łyżka masła
10 dag szynki
10 dag żółtego sera
4 jaja
sól do smaku
tłuszcz do formy

Wykonanie:

Pomidory umyć, Å›ciąć czubki, wydrążyć miąższ, uÅ‚ożyć na blaszce wysmarowanej tÅ‚uszczem, posolić Å›rodki i wÅ‚ożyć po odrobinie masÅ‚a. 


Szynkę z serem pokroić w kostkę i nadziać pomidory . Następnie do każdego pomidora wbić jajo, lekko posolić i wstawić do gorącego piekarnika do czasu, aż jaja się zetną.

Często zdarza C się, że zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam!


Składniki:

6 ziemniaków
3 szklanki mÄ…ki
1 jajko
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić na sztywno pianę z białka, dodać do masy ziemniaczanej i wymieszać ręką bardzo delikatnie. Wyłożyć ciasto na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkować na grubość 4 mm i kroić romby przecinając środki. Formować chrusty i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Podawać do obiadu lub z kwaśną śmietaną.

Tegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek.


Składniki:

1 ½ kg zielonych pomidorów
2 łyżki soli
1 cytryna
¼ kg cukru ( do obtaczania)
1 cukier waniliowy

Składniki na syrop:

1 ¼ kg cukru
¼ litra wody

Wykonanie:

Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. NastÄ™pnego dnia wypÅ‚ukać z soli, a z 1 kg cukru i wody ugotować syrop. 


WÅ‚ożyć wypÅ‚ukane pomidory i odstawić na nastÄ™pne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztÄ™ cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzÄ…tku pomidory i gotować do czasu aż stanÄ… siÄ™ szkliste. 


Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut do obeschnięcia. Obsuszone pomidory, maczać w cukrze, a gdy zwilgotnieją powtórzyć tą czynność.
Moja ulubiona drożdżówka- jest delikatna, długo pozostaje świeża. Smakuje wybornie z masłem, dżemem, a nawet sama bez dodatków.



Składniki:

3 szklanki mÄ…ki
1/3 szklanki mleka
2 łyżki drożdży
6 łyżek cukru
½ kostki masÅ‚a
2 jajka
½ szklanki przetartej dyni
½ Å‚yżeczki soli
1 cukier waniliowy
1 aromat do ciast dowolny
tłuszcz do formy
1 jajko do smarowania ciasta

Wykonanie:

W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże, dodać przecier z dyni, 1 szklankę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie dodać resztę maki, utarte na parze jajko, sól do smaku, aromat o dowolnym smaku (kilka kropel), cukier waniliowy i całość dobrze wyrobić.


Pod koniec wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrobić. Jeszcze raz odstawić na około 50 minut, po czym włożyć do wysmarowanej formy, posmarować rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni około 45 minut.

Nietypowy piernik z dodatkiem otrębów. Wyszedł naprawdę pyszny.



Szybka, słodka przekąska z tradycyjnych płatków kukurydzianych.



Składniki:

2 szklanki płatków kukurydzianych
3 łyżki miodu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżka kakao

Wykonanie:

MasÅ‚o stopić, dodać cukier, kakao i miód. 


Następnie wsypać płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać z powstałą masą czekoladową, przełożyć do ozdobnej salaterki.

Patison obok fantazyjnego kształtu ma nam do zaoferowania także wiele cennych składników odżywczych. Świetnie sprawdza się jako baza do lecza!


Idealne na szybkÄ… przekÄ…skÄ™.



Proste, szybkie i smaczne placki. 



Jak co roku w okresie grzybobrania w mojej kuchni dominujÄ…  potrawy z ich udziaÅ‚em. Uwielbiam grzybowe potrawy- a pasztet to mój debiut. WyszedÅ‚ pyszny!



Składniki:

1 kg świeżych grzybów
1 cebula
2 łyżki tłuszczu
2 czerstwe bułeczki
2 łyżki śmietany
2 łyżki tartej bułki
Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
3 jajka
Tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Dodać namoczone i odciśnięte bułki i całość dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać śmietanę, przyprawy do smaku, wymieszać raz jeszcze i zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów.

Tradycyjny przysmak, zawijaniec z dowolnym nadzieniem. Ja dziś ciasto drożdżowe zastąpiłam kruchym, a nadzienie wykonałam z tegorocznych grzybków.


Moje weekendowe odkrycie- coś na szybko, ale zaskakująco smaczne! Na pewno zachwyci nawet wymagających gości.



Składniki:

25 dag mÄ…ki
20 dag masła
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
4 jaja
½ szklanki czerwonego wina
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 czekolada deserowa
¼ torebki proszku do pieczenia
tłuszcz do formy
wiórki do formy

Wykonanie:

MasÅ‚o utrzeć z cukrem i żółtkami. 


NastÄ™pnie wlać wino i wymieszać . Dodawać kolejno: Kakao, cynamon i startÄ… czekoladÄ™, mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia i dokÅ‚adnie wymieszać . 


Następnie dodać sztywno ubitą pianę, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy . Piec w temperaturze 170-180 stopni około 45 minut.

Jakiś czas temu publikowałam przepis na pizzę ziemniaczaną. Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!!

Składnik na ciasto:


1 kg ziemniaków
½ kg żółtego sera
2 jaja
5 łyżek mąki
sól do smaku
pieprz do smaku
składniki na nadzienie:
1 puszka kukurydzy
10 dag wędzonki
1 świeża papryka
15 dag mozzarelli
przyprawa do pizzy
tłuszcz do formy
mÄ…ka do formy


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie.



Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać.

 


BlaszkÄ™ wysmarować tÅ‚uszczem , posypać mÄ…ka, wyÅ‚ożyć ciastem ziemniaczanym. 


WÅ‚ożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, 


podpiec na zÅ‚oty kolor, wyjąć z piekarnika, naÅ‚ożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem. 


Włożyć ponownie do piekarnika, aż ser się roztopi, kroić i podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Idealny dodatek do ciast i deserów przez cały rok



Składniki:

5 kg cukinii,
3 kg cukru,
5 łyżeczek kwasku cytrynowego,
1 aromat pomarańczowy do smaku.

Wykonanie:

Cukinię obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 24 godziny. Następnie smażyć bardzo powoli i w połowie smażenia dodać kwasek cytrynowy, gotować dalej. Pod koniec smażenia dodać aromat do smaku, włożyć do słoików, pasteryzować około 10 minut. Używać do ciast i deserów

Uwielbiam sezon cukiniowy! Tak przygotowanÄ… cukiniÄ™  używam jako dodatek do daÅ„ przez caÅ‚y rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp)

Idealna jako dodatek do mięs.



Składniki:
1 kg obranej dyni
60 dag cukru
½ Å‚yżeczki kwasku cytrynowego
½ Å‚yżeczki cynamonu
½ Å‚yżeczki goździków
4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
Sposób przygotowania:

Dynię pokroić w kostkę, zalać 3 szklankami gorącej wody, gotować 1 minutę i odcedzić. Do wywaru włożyć przyprawy, zagotować i gorącym zalać dynię ułożoną w słojach. Pasteryzować 10 minut na wolnym ogniu, następnie przenieść do chłodnego miejsca.

Idealna sałatka do codziennych obiadów.



Składniki:

1 kg kapusty czerwonej
30 dag jabłek
3 cebule

Składniki na zalewę:

1,3 dag cukru
7 g soli
7 g kwasku cytrynowego
Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Sposób przygotowania:

Kapustę drobno poszatkować, skropić wodą z kwaskiem i odstawić na 2 godziny. Jabłka zetrzeć na tarce i razem z pokrojoną cebulą połączyć z kapustą. 1 l wody zagotować z cukrem, solą i przyprawami. Gorącą zalewą zalać kapustę, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut. Do takiej sałatki możemy również dodać ugotowaną fasolę.

Nowsze posty Starsze posty Strona główna

Polecany post

Zadbaj o stosowne orzeźwienie

Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...

Polecane

Polecane
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – jakie elementy warto mieć w swoim lokalu?

szukaj

\ Alkohole Artykuły Bakłażan BEZ GLUTENU Borówki Botwinka Bób Brokuł Burak Chleby/bułki-pieczywo Ciasta i Desery Cukiniowe Czereśnie Czyszczenie dla dzieci Dla niemowląt Dodatki Dyniowe Dziecięce fantazje Dzień Matki Fasolowe Fast food Faszerowane Fit Grillowe Gruszki Grzybowe Impreza Indyk Inne Jednogarnkowe Jeżyny Kabaczek Kalafiorowe Kalarepa Kapuściane Kasza kolacja KONKURS Konkurs- Kuchnia PRLu Kotlety Kuchnia Świata Kurczak Leczo Light Makarony Makowiec Maliny Masy i kremy Matki karmiące Mączne Mięsne Morele muffiny Nalewki Napoje Niedzielny obiad Obiad Obiad w 30 minut Omlety Owoce papryka Patison pączki Piątkowy obiad Pomysły Porzeczki Potrawy Promocje Przechowywanie przekąska Przetwory Przystawki Rabarbarowe Racuchy Rybne Rzodkiewka Sałatki Serniki Smoothies Sosy Sushi Szarlotki Szpinak Śliwki Śniadania Tanie gotowanie Truskawkowe Video Walentynki warzywne wegetariańskie Wielkanoc Wielkanoc- ciasta Wielkanoc- inne Wielkanoc- zupy Wigilia i Święta Wiśnie Z Jajem Zamrażanie Zapiekanka Zdrowie Zestaw obiadowy Zestaw obiadowy dietetyczny Zielony groszek Ziemniaczane Zupy

Popular Posts

  • Jak oczyÅ›cić wÄ…tróbkÄ™ drobiowÄ…? Kilka rad dotyczÄ…cych przygotowania
  • Patison grillowany
  • Ciasto krucho drożdżowe- rewelacyjny przepis na sÅ‚odko i sÅ‚ono
  • Surówka warzywna z burakami do sÅ‚oików na zimÄ™
  • Zupka jarzynowa z żółtkiem dla niemowlÄ…t (po 7 miesiÄ…cu)

Blog Archive

  • ▼  2022 (3)
    • ▼  sierpnia (1)
      • Zadbaj o stosowne orzeźwienie
    • ►  lipca (2)
  • ►  2021 (1)
    • ►  lipca (1)
  • ►  2020 (3)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (1)
    • ►  marca (1)
  • ►  2019 (20)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (1)
    • ►  stycznia (14)
  • ►  2018 (192)
    • ►  grudnia (6)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (1)
    • ►  wrzeÅ›nia (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  maja (12)
    • ►  kwietnia (14)
    • ►  marca (54)
    • ►  lutego (74)
    • ►  stycznia (17)
  • ►  2017 (38)
    • ►  grudnia (1)
    • ►  października (7)
    • ►  wrzeÅ›nia (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (8)
    • ►  kwietnia (5)
    • ►  marca (13)
    • ►  lutego (1)
  • ►  2016 (405)
    • ►  grudnia (29)
    • ►  listopada (21)
    • ►  października (25)
    • ►  wrzeÅ›nia (21)
    • ►  sierpnia (38)
    • ►  lipca (51)
    • ►  czerwca (62)
    • ►  maja (30)
    • ►  kwietnia (25)
    • ►  marca (27)
    • ►  lutego (25)
    • ►  stycznia (51)
  • ►  2015 (403)
    • ►  grudnia (17)
    • ►  listopada (24)
    • ►  października (29)
    • ►  wrzeÅ›nia (32)
    • ►  sierpnia (43)
    • ►  lipca (65)
    • ►  czerwca (66)
    • ►  maja (49)
    • ►  kwietnia (10)
    • ►  marca (22)
    • ►  lutego (19)
    • ►  stycznia (27)
  • ►  2014 (253)
    • ►  grudnia (16)
    • ►  listopada (30)
    • ►  października (10)
    • ►  wrzeÅ›nia (11)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (9)
    • ►  czerwca (12)
    • ►  maja (29)
    • ►  kwietnia (26)
    • ►  marca (21)
    • ►  lutego (27)
    • ►  stycznia (54)
  • ►  2013 (333)
    • ►  grudnia (25)
    • ►  listopada (45)
    • ►  października (22)
    • ►  wrzeÅ›nia (33)
    • ►  sierpnia (46)
    • ►  lipca (50)
    • ►  czerwca (27)
    • ►  maja (34)
    • ►  kwietnia (21)
    • ►  marca (17)
    • ►  lutego (13)
Copyright © 2015 Tradycyjna kuchnia

Created By ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates