/przepis konkursowy nadesłany przez Idę/
Opis autorki:
Sernik.... To zawsze było moje ulubione ciasto. Po przejściu na dietę wegańską, odkryłam, że to ciasto da się zastąpić. Stworzyłam zdrowszą, bezglutenową i niezwykle pyszną wersję- JAGIELNIK, który podbił serce całej mojej rodziny
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 l mleka kokosowego
50 g ksylitolu
2 łyżeczki agaru
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w mleku kokosowym. Studzimy. Blendujemy masę na gładko z ksylitolem i agarem.Dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy roztopioną czekoladę, do drugiej- wiórki kokosowe. Masę czekoladową wlewamy do tortownicy o średnicy 20 cm. Nakładamy masę kokosową. Posypujemy gorzkim kakao. Schładzamy minimum 12 h w lodówce. Serwujemy ze świeżymi owocami! :) Pytamy domowników, z czego składa się ciasto.... Kto udzieli poprawnej odpowiedzi, dostanie 2 kawałek!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz