Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami

/przepis konkursowy przesłany przez Justynę D./


Składniki: (na 1 porcje)


Warstwa kukurydziana:
50 g kaszy kukurydzianej
150 ml mleka
1 łyżka miodu

Warstwa jogurtowa:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem)

Warstwa truskawkowa:
100 g truskawek
1 łyżeczka ostropestu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu

Dodatkowo:
garść pokrojonych truskawek
3 ciasteczka owsiane
1 łyżka płatków owsianych
 
 

Przygotowanie:


 Warstwa kukurydziana: Mleko zagotować, wsypać kaszÄ™. Gotować aż zmiÄ™knie i wchÅ‚onie mleko, co jakiÅ› czas mieszajÄ…c, by siÄ™ nie przypaliÅ‚a. PrzestudzonÄ… wymieszać z miodem.

Warstwa jogurtowa: Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami.

Warstwa truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem na puree. Dodać resztę składników i wymieszać.

Do szklanki lub słoiczka nakładać po kolei poszczególne warstwy. U mnie w kolejności:
1. kaszka kukurydziana
2. warstwa jogurtowa
3. pokruszone ciasteczka owsiane
4. warstwa truskawkowa
5. płatki owsiane
6. warstwa jogurtowa
7. pokrojone truskawki
8. kaszka kukurydziana
9. pokrojone truskawki
10. pokruszone ciasteczka owsiane

Deser podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz