/przepis konkursowy przesłany przez aleewa19/
opis autorki: Kasza to moje drugie imię. :) Uwielbiam i robię często.
Z łezką w oku wspominam kaszę gryczaną, zrazy i buraczki na ciepło ze śmietaną, które robiła moja Babcia. Ja nieraz też robię.
No i krupnik. Najlepiej z drobną kaszą jęczmienną. Tradycja rzecz święta !!!!
Współcześnie używa się wielu odmian kasz, z których robi się różne potrawy.
Ja najczęściej używam tego, co akurat mam pod ręką. Wychodzą niezłe przepisy.
Składniki:
kasza orkiszowa – 1 torebka
Å›liwki suszone – 4
rzodkiewki – 5
słupki migdałów do posypania potrawy przed zapieczeniem
1 żółtko
½ pojemnika Å›mietany 18 % ser żółty – 2 plastry
seler naciowy – 2 Å‚odygi
cebula – 1 duża + pół (do kurek)
czosnek – 1 zÄ…bek
papryka żółta – 1 sztuka
trochę kurek - garść
olej kokosowy bezsmakowy – do smażenia
ew. masło do wysmarowania formy lub olej
kiełki zielonej soczewicy do posypania potrawy po zapieczeniu/natka pietruszki
woda – pół szklanki
sól
pieprz
czerwona czubrica – 1 pÅ‚aska Å‚yżeczka
Wykonanie:
Kaszę wyjąć z torebki, umyć i ugotować w proporcji 1:2.
Zawinąć w koc, aby „doszÅ‚a”. Ostudzić. Ja robiÄ™ to dzieÅ„ wczeÅ›niej.
Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.
Cebulę ( połowa) pokroić w drobną kostkę, podsmażyć.
Dodać grzyby. Razem smażyć 3-4 minuty.
Zalać wodą.
Przełożyć do garnuszka. Dusić pod przykryciem.
Pod koniec dodać trochę soli i pieprzu. Odstawić.
Paprykę i seler naciowy pociąć na kawałki, rzodkiewki na pół.
Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem.
Dodać warzywa, smażyć mieszając 4 minuty.
Dodać kaszę orkiszową i grzyby z sosem.
Zamieszać, zostawić na patelni 2 minuty, aby smaki się przegryzły.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym/masłem.
Ułożyć kaszę z warzywami, posypać słupkami migdałów, zalać przygotowaną śmietaną połączoną z żółtkiem, serem, solą i pieprzem (po rozbełtaniu).
Piec 30 minut w 180 stopniach C.
Po wyjęciu z piekarnika posypać kiełkami soczewicy/ natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz