/przepis konkursowy nadesłany przez Martynę/
Składniki :
jedna, duża cukinia50 g suchej kaszy gryczanej białej
100 g mieszanki na sałatkę Colesław (kapusta biała, marchewka, por)
mały filet z piersi indyka
olej kokosowy do smażenia
przyprawy : gałka muszkatałowa, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, czosnek niedźwiedzi, lubczyk (ilość zależy od preferencji)
jako dodatek : pasta z suszonych pomidorów
Wykonanie :
Cukinia
Cukinie przekroić na pół, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec w piekarniku nastawionym na 180*, aż do miękkości. Po przestudzeniu wydrążyć wnętrze warzywa i odłożyć na bok.
Farsz
Kaszę ugotować i odcisnąć. Na patelni podsmażyć na oleju kokosowym pokrojony filet z indyka z przyprawami. Następnie do mięsa dorzucić mieszankę Colesław i wnętrze cukinii. Wszystko trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości warzyw. Na patelnię wrzucić kaszę i wszystko porządnie wymieszać
Cukinię nadziać farszem. Można wszystko podpiec jeszcze chwilę w piekarniku, ale nie jest to konieczne. Podawać z pastą z suszonych pomidorów.
przepis na blogu autorki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz