Jagody Goji - sposób na smaczny i zdrowy posiłek

Owoce Goji coraz częściej pojawiają się w polskiej kuchni. Co więcej, w sklepach ogrodniczych można nawet spotkać sadzonki tej rośliny. Kolcowój pospolity, określany też jako chiński albo szkarłatny nie jest wymagający w uprawie. Może dorastać do wysokości 1 – 3 metrów, a jego pielęgnację można ograniczyć niemal wyłącznie do podpierania opadających ku ziemi gałęzi. Krzewy kolcowoju sadzimy na stanowiskach wilgotnych oraz dobrze nasłonecznionych.


Jeśli jednak nie dysponujemy odpowiednim miejscem pod uprawę krzewu, możemy po prostu kupić jego owoce. Jagody Goji w sprzedaży powszechnie dostępne są w postaci suszonej. Takie owoce możemy dodawać do różnych potraw, robić z nich koktajle, a nawet nalewki. Smak jagód Goji może nieco przypominać żurawinę, choć trzeba przyznać, że są od niej odrobinę mniej słodkie i bardziej cierpkie. W wielu kulturach cenione są jednak nie tyle ze względu na smak, ile z powodu wartościowego składu.

Jagody Goji zgodnie z dawnymi wierzeniami i historycznym przekazem

W kulturze Dalekiego Wschodu jagody Goji znane były od czasów starożytności. Związana jest z nimi legenda, która mówi, że owoce te zostały odkryte za panowania dynastii Tang. Zgodnie z nią do wybudowanej przy buddyjskiej świątyni studni z rosnących w pobliżu drzew od wielu lat spadały owoce Goji. W efekcie woda nabrała niezwykłych właściwości, a spożywający ją pielgrzymi mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i dożywać sędziwego wieku bez oznak starzenia się, takich jak siwienie, czy słabnący wzrok.
W Chinach wierzy się, że owoc ten może zapewnić długowieczność także na podstawie innej historii. Wiąże się z tym legenda Li Qing Yen, który spopularyzował ten owoc, a także dobrze nam znany żeń szeń. Zgodnie z nią Li Qing Yen codziennie spożywał owoce Goji i dożył bardzo sędziwego wieku 252 lat (1678-1930). Co ciekawe, fakt jego długowieczności został podobno dobrze udokumentowany. Jego długowieczność nie jest odosobnionym przypadkiem, bowiem historia Li Qing Yen zaczyna się od tego, że wieku 11 lat spotkał trzech mędrców, którzy mieli ponad 300 lat. To od nich nauczył się stosowania odpowiedniej diety oraz sztuki zielarstwa.
Choć takie historie mogą budzić duże wątpliwości i wywołać kontrowersje, faktem jest, że stanowią część chińskiej kultury. Podobnie, fakt stanowi to, że skład jagód Goji jest bardzo wartościowy.

Owoce Goji w dzisiejszych czasach

Jagody Goji można spotkać w różnych postaciach, jednak najczęściej będziemy mieć do czynienia z owocami suszonymi. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. SklepAgnex.pl. Niektórzy specjaliści od zdrowego żywienia uważają je za najzdrowsze pożywienie na świecie. Takie przekonanie nie bierze się znikąd. Jagody Goji są bogatym źródłem składników odżywczych, a także witamin i minerałów. Badania wskazują, że zawierają w sobie aż 19 różnych aminokwasów, w tym 8 egzogennych. Ponadto występują w nich witaminy: C, B1, B2, B6 oraz E. Co istotne, ilość witaminy C jest 50 razy większa niż w pomarańczy. A żelaza około 3 razy większa niż w szpinaku. Nadal wątpisz w ich korzystny wpływ na nasze zdrowie? Powinieneś zatem wiedzieć, że oprócz żelaza występuje w nich wiele innych mikroelementów. Łącznie jest to aż 21 pierwiastków śladowych.
Warto jednak pamiętać, że ze spożyciem jagód Goji – tak jak ze wszystkim innym – nie wolno przesadzać. Sugeruje się, że bezpieczną ilością jest 5 – 12 g dziennie. Warto wspomnieć także o tym, że powinny ich unikać ciężarne i kobiety karmiące piersią.


Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Obowiązkowe w "dzisiejszych czasach" C, B1, B2, E

    OdpowiedzUsuń
  2. Często spotykałem te jagody w sklepie, ale nie do końca zdawałem sobie sprawę w jaki sposób je zastosować w kuchni.
    https://lobos.promo/produkty/pokaz/ulotki_reklamowe_druk_cyfrowy

    OdpowiedzUsuń