Leczo z grilla- test grilla elektrycznego BQS 3508 marki Clatronic

Uwielbiam grillowanie, bo to idealna okazja do spędzenia czasu na świeżym powietrzu, nawet wtedy gdy pogoda nie dopisuje. 

Jeżeli jesteście także miłośnikami grillowanych i zdrowych potraw oraz świetnej zabawy na świeżym powietrzu to pozwólcie, że wspólnie przeanalizujemy najważniejsze parametry grilla elektrycznego, na które warto zwrócić uwagę. Do przygotowania potrawy użyję grilla elektrycznego BQS 3508 marki Clatronic.


Grill elektryczny  jest to doskonała alternatywa dla konwencjonalnych grilli na węgiel drzewny lub grilli gazowych. Jeżeli mieszkasz w miejscu, gdzie otwarty ogień jest niedozwolony to grill elektryczny jest najlepszym wyborem, w dodatku bez dymu i płomienia.

Jeśli chodzi o zakup grilla to bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni grill, ponieważ dobry grill może służyć nam wiele lat (oczywiście przy odpowiednim użytkowaniu, konserwacji i pielęgnacji). Dostępnych na rynku jest wiele rodzajów grilla, więc wybór odpowiedniego dla nas może faktycznie przytłaczać. Postaram się przeanalizować najważniejsze parametry grilla, na które należy zwrócić uwagę.



Jedną z największych zalet grilla elektrycznego jest to, że nagrzewa się w ciągu kilku minut. Oczywiste jest zatem, że moc takiego urządzenia do jeden z głównych parametrów na jakie należy zwrócić uwagę. Jak każde inne urządzenie elektryczne - im większa moc, tym szybciej i wydajniej pracuje. Miałam kiedyś grill o mocy 1 kW i szczerze nie polecam. Według moich doświadczeń minimalna i optymalna moc takiego domowego grilla to 1,5-2 kW. W tym przypadku grill Clatronic BQS 3508 sprawdził się idealnie. Dodatkowym atutem tego grilla jest regulowany termostat, pozwalający płynnie regulować moc. Świetnie sprawdza się w praktyce, ponieważ śmiało możemy przygotować każdą potrawę! U mnie moc minimalna posłużyła także jako tzw. „podrzewacz” już wcześniej przygotowanych potraw.

Grillowanie to także świetny sposób na przyrządzenie dietetycznych, odtłuszczonych potraw, ponieważ tłuszcz zostaje wyłapany przez tacę. Oczywistym jest, że należy ją po użyciu dokładnie wyczyścić. Warto zatem zwrócić uwagę aby elementy narażone na kontakt z tłuszczem były zdejmowane, w celu łatwego czyszczenia. W przypadku testowanego grilla ruszt i element grzejny ma możliwość wyciągania, co jest także jego zdecydowanym atutem.



Przyjrzyjmy się także powierzchni do grillowania. Ruszt bowiem jest jedną z najważniejszych części grilla. Materiał powinien być mocny i sprężysty. Powinien również zapewniać dobre przenoszenie ciepła, być trwały i zapobiegać przywieraniu żywności. Wybór rusztu wpływa na trwałość, wygodę w jego stosowaniu oraz czyszczeniu. Wyróżniamy kilka rodzajów, a wśród nich m.in. ruszt stalowy nierdzewny, porcelanowy, żeliwny lub chromowany. Ten ostatni występuje w testowanym przeze mnie grillu . Na ten moment spełnia moje oczekiwania, mam nadzieję, że będzie także trwały z upływem czasu. To co zauważyłam to, że łatwo czyści i jest lekki.
Materiały z jakich wykonany jest grill są bardzo ważne, dotyczy to nie tylko rusztu ale także całej obudowy oraz innych elementów takich jak uchwyty czy taca ociekowa. W grillu Clatronic obudowa wykonana została ze specjalnych, nienagrzewających się materiałów, zwiększając komfort użytkowania i bezpieczeństwo.

Jeżeli chodzi o wielkość to jest to optymalny grill dla kilkuosobowej rodziny. Raczej nie sprawdzi się na większej imprezie, ze względu na małą powierzchnię grillową- 35,5 x 24,5 cm. Jest to wada i zaleta jednocześnie- zajmuje mało miejsca!



Wspomniane przed momentem funkcje praktyczne to także niezwykle istotny element, szczególnie dla mieszkańców bloków czy małych domków, z ograniczonym miejscem do przechowywania. Ja jako taki mieszkaniec zdecydowanie zwracam uwagę na gabaryty wszystkich urządzeń, które posiadam w mieszkaniu. W przypadku grilla ważne dla mnie jest aby był lekki i łatwy w montażu i demontażu. Grill Clatronic waży 3,2 kg, a jego złożenie zajęło mi mniej niż 3 minuty, więc uważam to to całkiem zadowalający wynik. Dodatkowo istnieje możliwość stosowania grilla bez nóżek- grill stołowy.

Podsumowując zalety grilla BQS 3508:

Wysoka (jak na grille domowe) moc maksymalna urządzenia
Regulacja temperatury dzięki wbudowanemu termostatowi
Ochrona przed wiatrem (zdejmowana)
Ruszt i element grzejny z możliwością wyciągania do łatwego wyczyszczenia
Chromowany ruszt
Nienagrzewająca się obudowa
Możliwość stosowania bez nóżek (grill stołowy)
Szybki montaż i demontaż , przenośna jednostka
Małe gabaryty i waga

Wady:

Krótki kabel zasilający
Mała powierzchnia grzewcza

Testowanie nie miałoby sensu, gdybyśmy nie przyrządzili na grillu jakiejś pysznej potrawy! U mnie dziś zdecydowanie letnie klimaty- leczo!

Leczo to potrawa, która zdecydowanie kojarzy mi się z latem. Jesteście ciekawi efektów? Zapraszam to pysznej, letniej i grillowej, kolorowej uczty!

Składniki (8 paczuszek):


1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
6 pieczarek
1 cebula
mała cukinia
pomidorki koktajlowe
1 laska kiełbasy
3 ziemniaki
łyżka oleju

Przyprawy:

sól
pieprz
słodka papryka
opcjonalnie- zioła (oregano, bazylia, tymianek)

Wykonanie:

Warzywa dokładnie umyć, wydrążyć nasiona z papryk, oczyścić lub obrać pieczarki, obrać cebulę i ziemniaki. Wszystko pokroić w średniej wielkości kawałki. Kiełbasę pokroić w grube plastry. Następnie dodać olej i przyprawy i razem wymieszać. Odstawić na pół godziny.

Przygotować w między czasie 8 kwadratów z folii aluminiowej oraz rozgrzać grilla. Nakładać leczo na folię i zawijać. Grillować na maksymalnej mocy około pół godziny, po tym czasie zmniejszyć moc i grillować jeszcze kolejne 20-30 minut (do miękkości warzyw).

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz