Quesadilla ze szpinakiem i fetą

Quesadilla to świetna potrawa na szybko, która wpisze się w każdy kulinarny gust. Farsz w zasadzie możemy wykonać dowolny- wegetariański, mięsny lub mieszany. 




Wykonanie quesadilli jest naprawdę ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Zatem to nie tylko świetny pomysł na szybkie i pyszne danie główne, ale także na przystawkę/ przekąskę dla niespodziewanych gości. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza, a jedynie farsz oraz sosy ulegają zmianie. W zamrażarce zawsze warto mieć zapas kilku rodzajów mrożonych warzyw, które sprawdzą się jako baza do wykonania farszu. Jeżeli chodzi o tortille to kwestia czasu i kulinarnych ambicji. Ja przyznaję, że zazwyczaj korzystam z gotowych placków, a szczególnie lubię te wykonane z mąki pełnoziarnistej.

W zamrażarce dziś natknęłam się na mrożony szpinak, dlatego u mnie dziś zielona wersja quesadilli ze szpinakiem i serem feta. Do takiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy!

Składniki:

2 sztuki tortilli pełnoziarnistej (dostępnych w Biedronce)
2/3 opakowania sera feta
1 opakowanie szpinaku mrożonego ok 400 gram
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
+ 8 plasterków sera mozarella

Sos czosnkowy:

1 mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
sól do smaku

Wykonanie potrawy:

Szpinak rozmrozić na patelni. W między czasie zetrzeć lub zmiażdżyć  czosnek oraz pokroić ser feta. Dodać do szpinaku, doprawić wedle uznania  i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody. Odłożyć do wystudzenia. Chłodniejszy farsz wygodniej będzie się rozprowadzał po serze.
Na tortilli ułożyć 4 plasterki sera, farsz i ponownie 4 plasterki mozzarelli. Całość przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu na suchej patelni z jednej strony kilka minut, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej użyć talerza do pomocy. Aby farsz podczas przerzucania na drugą stronę nie wyciekł, najlepiej przyłożyć płaski talerz wielkości tortilli, przycisnąć i cały czas trzymając odwrócić na drugą stronę. Ułożyć ponownie delikatnie na patelni i powtórzyć smażenie kilka minut.

Gotową, zarumienioną z obydwu stron przełożyć na talerz i lekko ostudzić.
Quesadilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

Najlepiej pokroić ją na 8 części (tak samo jak pizzę).
Podawać z domowym sosem czosnkowym.



Zastanawiasz się jak przygotować w kilka chwil sos czosnkowy?

Do jogurtu naturalnego wystarczy dodać zmiażdżony czosnek, oregano sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do "przegryzienia" się smaków.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Uwielbiam połączenie szpinaku i fety, więc pewnie bardzo by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń