Quesadilla to świetna potrawa na szybko, która wpisze się w każdy kulinarny gust. Farsz w zasadzie możemy wykonać dowolny- wegetariański, mięsny lub mieszany.
Wykonanie quesadilli jest naprawdę ekspresowe, zajmuje maksymalnie 15 minut. Zatem to nie tylko świetny pomysł na szybkie i pyszne danie główne, ale także na przystawkę/ przekąskę dla niespodziewanych gości. U mnie ten przepis zawsze się sprawdza, a jedynie farsz oraz sosy ulegają zmianie. W zamrażarce zawsze warto mieć zapas kilku rodzajów mrożonych warzyw, które sprawdzą się jako baza do wykonania farszu. Jeżeli chodzi o tortille to kwestia czasu i kulinarnych ambicji. Ja przyznaję, że zazwyczaj korzystam z gotowych placków, a szczególnie lubię te wykonane z mąki pełnoziarnistej.
W zamrażarce dziś natknęłam się na mrożony szpinak, dlatego u mnie dziś zielona wersja quesadilli ze szpinakiem i serem feta. Do takiego zestawienia idealnie pasuje sos jogurtowo- czosnkowy. Oczywiście najlepszy w domowym wykonaniu. Wystarczy kilka składników i zdrowy, pyszny sos gotowy!
1 mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano sól do smaku Wykonanie potrawy:
Szpinak rozmrozić na patelni. W między czasie zetrzeć lub zmiażdżyć czosnek oraz pokroić ser feta. Dodać do szpinaku, doprawić wedle uznania i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie odkryć i odparować nadmiar wody. Odłożyć do wystudzenia. Chłodniejszy farsz wygodniej będzie się rozprowadzał po serze. Na tortilli ułożyć 4 plasterki sera, farsz i ponownie 4 plasterki mozzarelli. Całość przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu na suchej patelni z jednej strony kilka minut, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej użyć talerza do pomocy. Aby farsz podczas przerzucania na drugą stronę nie wyciekł, najlepiej przyłożyć płaski talerz wielkości tortilli, przycisnąć i cały czas trzymając odwrócić na drugą stronę. Ułożyć ponownie delikatnie na patelni i powtórzyć smażenie kilka minut. Gotową, zarumienioną z obydwu stron przełożyć na talerz i lekko ostudzić. Quesadilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.
Najlepiej pokroić ją na 8 części (tak samo jak pizzę). Podawać z domowym sosem czosnkowym.
Zastanawiasz się jak przygotować w kilka chwil sos czosnkowy?
Do jogurtu naturalnego wystarczy dodać zmiażdżony czosnek, oregano sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut do "przegryzienia" się smaków.
Uwielbiam połączenie szpinaku i fety, więc pewnie bardzo by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuń