Racuchy z dyni

Jesienne kolory królują zdecydowanie w mojej kuchni. Dziś pyszna propozycja na racuchy dyniowe.



Składniki:

Mąka 40 dag
Mleko kwaśne ½ litra
Sól ½ łyżeczki
Soda oczyszczona 0,5 dag
Jajka 3 szt.
Dynia 40 dag
Tłuszcz do smażenia
Cukier puder wymieszany z cynamonem do smaku

Wykonanie:

Mleko rozmącić dokładnie z jajkami, wsypać mąkę, sól i sodę. Dokładnie wyrobić mikserem, dodać startą na dużych oczkach dynię i wymieszać łyżką. Kłaść łyżką kształtne racuchy na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoto. Podawać posypane mieszanką cukru i cynamonu lub konfiturą domowej roboty.

polecam:


Tradycyjna Kuchnia