Mówi się, że włoskich makaronów jest tyle, ile dni w roku. Chociaż jest to sporą przesadą, Włosi faktycznie mają się czym pochwalić. Spaghetti, tagliatelle, penne czy fusilli to zaledwie kilka przykładów. Warto poznać ich więcej.
Jak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 przygotowanego przez PizzaPortal.pl, dla 54 proc. Polaków kuchnia włoska jest jedną z ulubionych. Chociaż wśród zamawianych dań króluje przede wszystkim pizza, sporą popularnością cieszą się dania makaronowe. Spaghetii bolognese, spaghetti carbonara, cannelloni czy lasagne to kilka przykładów potraw w roli głównej z makaronem.
Kuchnia włoska, czyli makaronowy zawrót głowyKuchnia włoska stanowi prawdziwe bogactwo makaronów. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą nie tylko wielkością, kształtem czy ogólnie wyglądem. Różnica polega również na ich zastosowaniu. Trudno bowiem wyobrazić sobie klasyczny sos bolognese serwowany z makaronem cannelloni, a pesto podawane z makaronem orzo.SpaghettiSpaghetti to makaron, który stanowi podstawę kuchni włoskiej. Doskonale znany również w Polsce, serwowany jest z gęstymi sosami, np. bolognese. Świetnie smakuje również jako dodatek do śmietanowej carbonary czy pesto z bazylii.PennePenne to kolejny, zaraz po spaghetti, jeden z najbardziej znanych w Polsce włoskich makaronów. Ma postać skośnie ściętej rurki, która swoim kształtem przypomina nieopierzoną końcówkę ptasiego pióra. Odmianą tego makaronu jest pennoni – charakteryzujący się większą średnicą. Jak nakazuje tradycyjna kuchnia włoska, makaron penne należy serwować z gęstymi sosami typu alfredo czy arrabiata.FusilliFusilli to makaron znany w Polsce jako świderki. Świetnie sprawdza się w przypadku przyrządzania zapiekanek makaronowych oraz jako dodatek do sałatek spożywanych na zimno.GemelliGemelli to makaron, który kształtem przypomina dwie złączone ze sobą grube wstążki. Kuchnia włoska wykorzystuje ten makaron do przygotowywania zapiekanek i dań z gęstymi sosami typu alfredo czy marinara. W niektórych regionach gemelli może stanowić dodatek do zup.FarfalleFarfalle to makaron o kształcie kokardek, który dostępny jest także w wersji trójkolorowej. Ten rodzaj makaronu stosowany jest do przyrządzania wszelkiego rodzaju zapiekanek oraz dań na bazie pomidorów.FiocchiFiocchi to rodzaj makaronu, który w Polsce nie cieszy się dużą popularnością. Swoim kształtem przypominają malutkie sakiewki z nadzieniem w środku. Taki makaron najlepiej smakuje ze śmietanowymi sosami, np. z dodatkiem sera gorgonzola.RigatoniRigatoni to makaron, który kuchnia włoska uwielbia i ceni. Swoim wyglądem przypomina długie prążkowane rurki, nawiązując do klasycznego penne. Jednak w odróżnieniu od niego, rurki rigatoni nie są ścięte pod skosem.Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako baza zapiekanek – szczególnie, że wydrążone środki utrzymują sos, mięso, warzywa czy ser. To zaledwie kilka rodzajów makaronów, które na co dzień wykorzystuje kuchnia włoska. Jeśli chcesz poznać je wszystkie, zamów typowo włoskie dania serwowane przez lokalne restauracje w twoim mieście. |
Parpadelle, fusilli, rigatoni, fiocchi... Poznaj rodzaje włoskich makaronów
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowląt
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Świata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiące
Mączne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pączki
Piątkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekąska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Śliwki
Śniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
▼
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
►
2015
(403)
- ► października (29)
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
Ciekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuń