Zwyczaj przyrządzania zup jest znany od wieków. To szybkie i łatwe w przygotowaniu dania, dzięki którym możemy dostarczyć sobie cennych składników odżywczych ukrytych w warzywach i owocach.
Dziś popularne są zupy-kremy, które uchodzą za potrawy eleganckie i bogate w walory smakowe. Kuszą one intensywnym kolorem i delikatną konsystencją. Świetnie rozgrzewają w czasie chłodnych dni, a podane na zimno orzeźwią w środku gorącego lata.
Są bardzo dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Stanowią doskonałe źródło cennych witamin, minerałów i makroskładników a przy tym zawierają mało kalorii.
Propozycja zupy od ViVio – producenta zdrowej żywności – powstała na bazie cennych składników, takich jak woda kokosowa, nasiona chia oraz migdały. Wszystkie te produkty można kupić w sklepie cosdlazdrowia.pl
Zdrowy krem z nasionami chia, migdałami i wodą kokosową od ViVio – wypróbuj przepis!
Składniki
800 g brokułu
500 g groszku mrożonego
1l bulionu z warzyw
1l wody kokosowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pokrojona cebula
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
80 g prażonych migdałów
45 g nasion chia ViVio
300 ml śmietanki kremowej do zup
sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie
Oliwę rozgrzewamy w garnku. Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek (możemy posolić i dodać odrobinę pieprzu), smażymy przez 5 min na złoty kolor. Łodygi brokułu oddzielamy od koszyczków i umieszczamy je w garnku, wlewając również bulion i wodę kokosową. Doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 7 min, po czym dokładamy resztę brokułu, migdały prażone, groszek, nasiona chia oraz śmietankę. Gotujemy jeszcze przez 5 min.
Zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy ją by uzyskać kremową konsystencję. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy jeszcze nasionami chia.
Szukasz więcej kulinarnych inspiracji? Zajrzyj do Przepiśnika ViVio!
Świetną alternatywą, ale również uzupełnieniem dla Nasion chia, są nasiona słodkiej bazylii, które mają bardzo podobne właściwości jak nasiona chia, z tym że dużo szybciej pęcznieją i żelują. Nie znana zbyt dobrze na naszym rynku, jednak zdobywające coraz większą popularność.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz