Tradycyjna kuchnia
  • Główna
  • O mnie
  • Współpraca
  • PosiÅ‚ki
    • Grzybowe
    • Jednogarnkowe
    • MiÄ™sne
    • Makaronowe
    • MÄ…czne
    • Rybne
    • SaÅ‚atki, sukrówki
    • Åšniadaniowe
    • Zupy
  • Sezonowe Warzywa
    • Botwinka
    • Burak
    • Bób
    • BrokuÅ‚
    • Cukinia
    • Dynia
    • Fasolka
    • Rzodkiewka
    • Kapusta
    • Kalarepa
    • Kalafior
    • Zielony Groszek
    • Szpinak
  • Sezonowe Owoce
    • CzereÅ›nie
    • Gruszki
    • Morele
    • Maliny
    • Jagody/ Borówki
    • Truskawki
    • Porzeczki
    • Rabarbar
    • WiÅ›nie
  • Video
  • Ostatnie przepisy

BBQ to wyrażenie, które jest często używane przez amatorów grillowania. To słowo ma swoją długą historię i zdarza się, że nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, iż jest ono używane przez nas w nieodpowiedni sposób. Jeśli chodzi o BBQ, istotne są metody grillowania. Należy przy tym pamiętać o odpowiedniej klasy sprzęcie grillowym.



Pochodzenie słowa BBQ

BBQ to skrót od terminu „barbecue” wywodzÄ…cego siÄ™ z kolei od hiszpaÅ„skiego sÅ‚owa „barbacoa” oznaczajÄ…cego metodÄ™ przygotowania miÄ™sa polegajÄ…cÄ… na powolnym rozgrzewaniu go w dymie. PrzyrzÄ…dzanie miÄ™sa w ten sposób byÅ‚o rozpowszechnione na Karaibach i w Brazylii. BBQ to sÅ‚owo, które zdobyÅ‚o dużą popularność wÅ›ród kierowców w Stanach Zjednoczonych. Dania barbecue zawojowaÅ‚y ten rynek, a szybko także inne rynki posiÅ‚ków na wynos, np. w Europie.

BBQ a grill

Wyrażenie BBQ jest używane czÄ™sto jako synonim  grillowania. Tymczasem miÄ™dzy grillowaniem a BBQ wystÄ™pujÄ… zasadnicze różnice. Gdy grillujemy produkty miÄ™sne w klasyczny sposób, ukÅ‚adamy je bezpoÅ›rednio nad rozżarzonym wÄ™glem. W przypadku BBQ obróbka termiczna miÄ™sa odbywa siÄ™ natomiast w mocno aromatycznym dymie. Chodzi o równomierne, powolne opiekanie w niezbyt wysokiej temperaturze. DziÄ™ki takiemu postÄ™powaniu danie nasyca siÄ™ charakterystycznym dymnym aromatem – stÄ…d przez niektórych metoda ta okreÅ›lana jest jako Low & Slow. BBQ zajmuje wiÄ™cej czasu niż klasyczny grill. Jest ono zatem przeznaczone dla osób cierpliwych, które sÄ… hobbystami grilla i chcÄ… stworzyć na nim danie, które bÄ™dzie wyróżniaÅ‚o siÄ™ smakiem. 

Jak przygotować się do BBQ?

Jeśli marzymy o doskonałym barbecue, powinniśmy wyposażyć się w najwyższej jakości sprzęt i akcesoria. Takie w swojej ofercie ma renomowana amerykańska marka Weber.

Pyszne miÄ™so przygotowane metodÄ… BBQ uzyskamy, korzystajÄ…c m.in. z wÄ™dzarek Smokey Mountain Cooker od Webera. DziÄ™ki nim uzyskamy dania, które bÄ™dÄ… delikatne w smaku, przygotowane poprzez pieczenie w niskiej temperaturze. Warto wiedzieć o tym, że w produkcji grilli Smokey Mountain Cooker wykorzystane zostaÅ‚y najwyższej jakoÅ›ci materiaÅ‚y. Ich ruszty do  pieczenia wykonane sÄ… ze stali platerowanej, ruszt na wÄ™giel z grubej stali odpornej na wysokie temperatury, a misa, pokrywa, część Å›rodkowa i pojemnik na wodÄ™ pokryte sÄ… emaliÄ… porcelanowÄ…. DziÄ™ki temu wÄ™dzarka cechuje siÄ™ doskonałą wytrzymaÅ‚oÅ›ciÄ… na uszkodzenia, nawet przy jej czÄ™stej, wielogodzinnej eksploatacji.

Wędzarka Smokey Mountain Cooker zasilana jest za pomocą węgla drzewnego, a w jej zestawie znajdziemy miarkę do brykietów. Dodając do tego wbudowany w pokrywie termometr oraz 4 odporne na rdzę przepustnice metalowe, zyskujemy sprzęt, który sprawdzi się w każdej sytuacji, bez względu na to, z jakiego mięsa będziemy korzystać, przygotowując BBQ.

Jeśli chodzi o barbecue, bardzo ważne są także odpowiedniej klasy akcesoria. Pomagają one w podaniu posiłku naszym gościom. Kluczową rolę odgrywają w tym przypadku noże. Pozwalają one na dokonanie precyzyjnych cięć przy podawaniu delikatnego mięsa poddanego wielogodzinnej obróbce. To dlatego doskonałym wyborem będzie nóż szefa kuchni Deluxe od Webera. Ten produkt ze stali nierdzewnej wyróżnia się nie tylko wysoką precyzją dzięki odpowiedniemu poziomowi ostrości, ale również ergonomicznym uchwytem. Prostokątne talerze serwisowe od Webera wykonane z twardej porcelany będą z kolei doskonałym rozwiązaniem, gdy chcemy zapewnić gościom naszego barbecue wygodę. Takie talerze cechują się wysoką zdolnością do zatrzymywania ciepła, a także odpornością na zarysowania.

KorzystajÄ…c z odpowiedniej klasy grilli i akcesoriów do  grillowania, możemy liczyć na perfekcyjne barbecue w gronie bliskich i znajomych. Warto w tej kwestii stawiać na sprawdzonych producentów, takich jak Weber, którego wyroby już od wielu lat cieszÄ… siÄ™ dużą popularnoÅ›ciÄ… ze wzglÄ™du na doskonałą jakość.


Prezent z okazji ślubu, urodzin, imienin, rocznicy czy na nowe mieszkanie. Niezależnie od okazji, praktyczne prezenty są zawsze przydatne i mile widziane. Jednym z takich upominków są te, które można wykorzystać w kuchni i będą chętnie używane nie tylko przez gospodynie domowe.
W dzisiejszym artykule przedstawimy cztery propozycje funkcjonalnych prezentów do kuchni, które powinny zadowolić nawet najbardziej wybredne osoby.




Nowy ulubiony kubek


Nie bez powodu kubek uważany jest za jeden z tych bardziej osobistych prezentów. Wybiera się go uwzględniając indywidualne preferencje i upodobania konkretnej osoby, dlatego tak bardzo ta rzecz przypisywana jest osobie obdarowywanej. Każdy z nas ma taki kubek, a pijąc z niego poranną kawę lub herbatę przypominamy sobie o osobie, od której otrzymaliśmy prezent. Właśnie dlatego kubek, jako podarunek, sprawdzi się świetnie!

Pamiętaj, że kubek to nie tylko kawałek ceramiki w różnych kolorach, może to być coś naprawdę wyjątkowego, co szczególnie odda charakter właściciela takiego prezentu. W celu odnalezienia szczególnego kubka warto sprawdzić asortyment sklepów z porcelaną, w którym znaleźć można prawdziwe perełki. Niezwykłe kolekcje oferuje m. in. sklep z porcelaną HomeandPassion.pl, a w nim przeróżne marki unikatowych wyrobów.

Niezbędna w każdym domu - cukiernica


W większości domów, w przeszłości, cukiernica była prawdziwą ozdobą stołów. Babcie i mamy często przywiązywały ogromną uwagę do wyglądu cukiernicy, która dla nas może mieć zdecydowanie mniejsze znaczenie. A wcale nie musi! Cukiernica to nietypowy prezent, który upiększy każdą zastawę stołową oraz uprzyjemni zwykłą czynność słodzenia herbaty. Warto dowiedzieć się, czy ten element zastawy jest brakującym naczyniem w komplecie - w takim wypadku powinniśmy dobrać go do całej reszty zestawu, aby cukiernica tworzyła spójną całość z pozostałymi naczyniami. Oczywiście możesz wybrać też zupełnie inny wzór produktu, dzięki czemu cukiernica stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa. Cukiernice to bogactwo kolorów, kształtów, ale też ciekawych wzorów, wśród których znajdziesz ręcznie zdobione naczynia, które mogą okazać się prawdziwą gratką dla miłośników oryginalnych rzeczy.


Dla miłośników słodkości - talerz deserowy


Funkcjonalne naczynia nie koÅ„czÄ… siÄ™ na cukiernicy i kubkach - ciekawym pomysÅ‚em na prezent może być też talerz deserowy zestawiony z kubkiem lub wrÄ™czony w komplecie kilku sztuk. Możesz postawić na podobne wzornictwo  kubka i talerzyka lub sprawdzić, co można ze sobÄ… łączyć i dowolnie miksować formy, kolory i wzory. Talerze deserowe Å›wietnie sprawdzÄ… siÄ™ podczas wszelkich uroczystoÅ›ci, dlatego prezent z pewnoÅ›ciÄ… bÄ™dzie praktyczny.

Dbałość o każdy detal - dzbanek do mleka


Ostatnią już propozycją jest nietypowy element zastawy stołowej, a jest nim dzbanuszek do mleka. To zdecydowanie pozycja dla osób, które cenią sobie dbałość o każdy szczegół zastawy stołowej i zwracają uwagę na efektowny sposób podawania mleka do kawy. Dzbanek na mleko będzie więc świetnym prezentem dla osób, które dbają o detale i wykazują perfekcjonizm na każdym kroku.

Powyższe propozycje dopasować można do różnych osobowości, półek cenowych i budżetu, którym akurat dysponujemy. Dzbanki, cukiernice, talerze i porcelanowe kubki to dobra opcja na każdą kieszeń, dlatego warto odwiedzić stronę sklepu i sprawdzić dostępny asortyment. Mnogość wzorów, kształtów i kolorów z pewnością ułatwi podjęcie decyzji, bo właśnie dzięki bogatej ofercie produktów prezent można dopasować do okazji i obdarowywanej osoby.

Wielkanoc coraz bliżej, a jeśli o niej już mowa to nie można zapomnieć o pysznych potrawach, które pojawiają się co roku na świątecznym stole. Wśród nich nie zabraknie oczywiście sałatek. Święta bez nich to po prostu nie są prawdziwe święta!


Owoce Goji coraz częściej pojawiajÄ… siÄ™ w polskiej kuchni. Co wiÄ™cej, w sklepach ogrodniczych można nawet spotkać sadzonki tej roÅ›liny. Kolcowój pospolity, okreÅ›lany też jako chiÅ„ski albo szkarÅ‚atny nie jest wymagajÄ…cy w uprawie. Może dorastać do wysokoÅ›ci 1 – 3 metrów, a jego pielÄ™gnacjÄ™ można ograniczyć niemal wyłącznie do podpierania opadajÄ…cych ku ziemi gałęzi. Krzewy kolcowoju sadzimy na stanowiskach wilgotnych oraz dobrze nasÅ‚onecznionych.

Tuńczyk to ryba bogata w witaminy i kwasy omega-3, która zaskakuje swoim uniwersalnym potencjałem. Można łączyć ją z rozmaitymi składnikami, uzyskując smaczne i zdrowe rezultaty. Oto 7 warzyw, które według Salatino fantastycznie uzupełniają smak tuńczyka!

Pytanie, które czÄ™sto zadajÄ…  nowi rodzice, dotyczy w dużej mierze diety i jej rozszerzenia. Wielu rodziców czÄ™sto nie może siÄ™ doczekać, aby nakarmić swoje dziecko nie tylko mlekiem, wprowadzajÄ…c nowe pokarmy staÅ‚e. WÅ›ród nich znajduje siÄ™ jajko. Od kiedy można je podawać i w jakiej formie?

Uwielbiam grillowanie, bo to idealna okazja do spÄ™dzenia czasu na Å›wieżym powietrzu, nawet wtedy gdy pogoda nie dopisuje. 

Jeżeli jesteście także miłośnikami grillowanych i zdrowych potraw oraz świetnej zabawy na świeżym powietrzu to pozwólcie, że wspólnie przeanalizujemy najważniejsze parametry grilla elektrycznego, na które warto zwrócić uwagę. Do przygotowania potrawy użyję grilla elektrycznego BQS 3508 marki Clatronic.

ÅšwiÄ™ta Wielkanocne dobiegajÄ… koÅ„ca… caÅ‚e szczęście dla mojej wagi! Nie wiem jak u Was, ale u mnie waga chyba oszalaÅ‚a :)  Pora najwyższa coÅ› z tym zrobić. Dlatego ÅšwiÄ™ta (podobnie jak postanowienia noworoczne) to idealny moment, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe (lub wrócić do wczeÅ›niejszych postanowieÅ„)  i zacząć kontrolować swojÄ… wagÄ™. Zanim jednak zaczniecie walkÄ™ z niepożądanymi kilogramami, pamiÄ™tajcie o tych piÄ™ciu podstawowych zasadach zdrowego odżywiania!



Do Wielkanocy pozostało już niewiele czasu, dlatego najwyższa pora na przygotowanie świątecznego menu. U mnie dziś zbiór najlepszych przepisów na jajo w roli głównej.

Quesadilla to Å›wietna potrawa na szybko, która wpisze siÄ™ w każdy kulinarny gust. Farsz w zasadzie możemy wykonać dowolny- wegetariaÅ„ski, miÄ™sny lub mieszany. 


Kluski lane to mój ulubiony dodatek do zup. Dzisiejsza zielona wersja pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje.

Czy wy również macie "alergię" na posmak pozostawiany po dodaniu kostek rosołowych/ warzywnych? Nie lubię tego smaku, a nie wspomnę już o szkodliwym składzie, bazującym na glutaminianie sodu i cukrze. Nie zawsze jednak mam czas lub po prostu potrzebne składniki na przygotowanie bulionu. Tak przygotowane domowe warzywko mam zawsze awaryjnie w zamrażarce! Polecam, bo to genialny kuchenny trik, na zaoszczędzenie czasu.


Składniki:

Cebula biała 2 szt.
Czosnek 3-4 zÄ…bki
Oliwa (kilka kropel)
Marchewka ½ kg
Kalarepka ½ kg
Seler 1 szt.
Por 1 szt.
Papryka czerwona 1 szt.
Ziele angielskie (kilka ziaren)
Listek laurowy

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie z posiekany czosnkiem. Resztę warzyw oczyścić, zalać taką ilością wody aby przykryć warzywa, dodać ziele angielski, listek laurowy (1-2 szt.) i gotować przez 15 minut. Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników.
W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach.
W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów.

Placuszki owsiane należą do mojego TOP Å›niadaniowego bez dwóch zdaÅ„. Niestety nie przekonaÅ‚y swoim smakiem mojego męża, stÄ…d też powstaÅ‚a dziÅ› wersja czekoladowa. Ta już bardziej do niego przemawia :) 

Tradycyjny przepis na proste, pyszne ciasto. Zawsze wychodzi, a wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Połączenie śliwek i nutki cytryny sprawia, że ciasto jest orzeźwiające i nieprzesadnie słodkie.

To bardzo prosty przepis na tradycyjną golonkę, która wychodzi krucha z pyszną chrupiącą skórką.

Uwielbiam makaron z kurczakiem i brokułami. Zazwyczaj przyrządzałam go w sosie śmietanowym, tym razem zastąpiłam go jogurtem naturalnym. Dodatkowo smak wzbogaciłam cukinią. Wyszło pysznie i zdrowo!

Od jakiegoÅ› czasu ponownie zaczęła siÄ™ moja przygoda z odchudzaniem :) Zatem na blogu pojawiać siÄ™ bÄ™dÄ… coraz częściej propozycje dietetyczne. W wiÄ™kszoÅ›ci sÄ… to moje autorskie przepisy, ale obiecujÄ™ publikować tylko te propozycje, które wyszÅ‚y smacznie! 

Co powiecie na tradycyjne pulpeciki drobiowe, ale w wersji light? Od dziś to mój numer 1 ! Smakują lepiej niż w tradycyjnej wersji- na śmietanie, z bułką zamiast płatków owsianych...Nieskromnie przyznam, że wyszły rewelacyjne!

Tak przygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno.

Uwielbiam placki ziemniaczane w różnych konfiguracjach ! W połączeniu z kaszą kuskus są bardzo delikatne i pyszne.

Już niejednokrotnie podkreślałam, że najlepsze wędliny są domowe! Szynka w tej zalewie jest pyszna, krucha a jednocześnie delikatna!

Nowsze posty Starsze posty Strona główna

Polecany post

Zadbaj o stosowne orzeźwienie

Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...

Polecane

Polecane
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – jakie elementy warto mieć w swoim lokalu?

szukaj

\ Alkohole Artykuły Bakłażan BEZ GLUTENU Borówki Botwinka Bób Brokuł Burak Chleby/bułki-pieczywo Ciasta i Desery Cukiniowe Czereśnie Czyszczenie dla dzieci Dla niemowląt Dodatki Dyniowe Dziecięce fantazje Dzień Matki Fasolowe Fast food Faszerowane Fit Grillowe Gruszki Grzybowe Impreza Indyk Inne Jednogarnkowe Jeżyny Kabaczek Kalafiorowe Kalarepa Kapuściane Kasza kolacja KONKURS Konkurs- Kuchnia PRLu Kotlety Kuchnia Świata Kurczak Leczo Light Makarony Makowiec Maliny Masy i kremy Matki karmiące Mączne Mięsne Morele muffiny Nalewki Napoje Niedzielny obiad Obiad Obiad w 30 minut Omlety Owoce papryka Patison pączki Piątkowy obiad Pomysły Porzeczki Potrawy Promocje Przechowywanie przekąska Przetwory Przystawki Rabarbarowe Racuchy Rybne Rzodkiewka Sałatki Serniki Smoothies Sosy Sushi Szarlotki Szpinak Śliwki Śniadania Tanie gotowanie Truskawkowe Video Walentynki warzywne wegetariańskie Wielkanoc Wielkanoc- ciasta Wielkanoc- inne Wielkanoc- zupy Wigilia i Święta Wiśnie Z Jajem Zamrażanie Zapiekanka Zdrowie Zestaw obiadowy Zestaw obiadowy dietetyczny Zielony groszek Ziemniaczane Zupy

Popular Posts

  • Jak oczyÅ›cić wÄ…tróbkÄ™ drobiowÄ…? Kilka rad dotyczÄ…cych przygotowania
  • Patison grillowany
  • Ciasto krucho drożdżowe- rewelacyjny przepis na sÅ‚odko i sÅ‚ono
  • Surówka warzywna z burakami do sÅ‚oików na zimÄ™
  • Zupka jarzynowa z żółtkiem dla niemowlÄ…t (po 7 miesiÄ…cu)

Blog Archive

  • ▼  2022 (3)
    • ▼  sierpnia (1)
      • Zadbaj o stosowne orzeźwienie
    • ►  lipca (2)
  • ►  2021 (1)
    • ►  lipca (1)
  • ►  2020 (3)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (1)
    • ►  marca (1)
  • ►  2019 (20)
    • ►  października (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  kwietnia (2)
    • ►  marca (1)
    • ►  stycznia (14)
  • ►  2018 (192)
    • ►  grudnia (6)
    • ►  listopada (4)
    • ►  października (1)
    • ►  wrzeÅ›nia (2)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (4)
    • ►  czerwca (3)
    • ►  maja (12)
    • ►  kwietnia (14)
    • ►  marca (54)
    • ►  lutego (74)
    • ►  stycznia (17)
  • ►  2017 (38)
    • ►  grudnia (1)
    • ►  października (7)
    • ►  wrzeÅ›nia (1)
    • ►  sierpnia (1)
    • ►  lipca (1)
    • ►  maja (8)
    • ►  kwietnia (5)
    • ►  marca (13)
    • ►  lutego (1)
  • ►  2016 (405)
    • ►  grudnia (29)
    • ►  listopada (21)
    • ►  października (25)
    • ►  wrzeÅ›nia (21)
    • ►  sierpnia (38)
    • ►  lipca (51)
    • ►  czerwca (62)
    • ►  maja (30)
    • ►  kwietnia (25)
    • ►  marca (27)
    • ►  lutego (25)
    • ►  stycznia (51)
  • ►  2015 (403)
    • ►  grudnia (17)
    • ►  listopada (24)
    • ►  października (29)
    • ►  wrzeÅ›nia (32)
    • ►  sierpnia (43)
    • ►  lipca (65)
    • ►  czerwca (66)
    • ►  maja (49)
    • ►  kwietnia (10)
    • ►  marca (22)
    • ►  lutego (19)
    • ►  stycznia (27)
  • ►  2014 (253)
    • ►  grudnia (16)
    • ►  listopada (30)
    • ►  października (10)
    • ►  wrzeÅ›nia (11)
    • ►  sierpnia (8)
    • ►  lipca (9)
    • ►  czerwca (12)
    • ►  maja (29)
    • ►  kwietnia (26)
    • ►  marca (21)
    • ►  lutego (27)
    • ►  stycznia (54)
  • ►  2013 (333)
    • ►  grudnia (25)
    • ►  listopada (45)
    • ►  października (22)
    • ►  wrzeÅ›nia (33)
    • ►  sierpnia (46)
    • ►  lipca (50)
    • ►  czerwca (27)
    • ►  maja (34)
    • ►  kwietnia (21)
    • ►  marca (17)
    • ►  lutego (13)
Copyright © 2015 Tradycyjna kuchnia

Created By ThemeXpose | Distributed By Gooyaabi Templates