Gofry z kaszy jaglanej

/przepis konkursowy przesłany przez Annę/



Składniki na 4 gofry (porcja dla 1-2 osób, choć bardziej skłaniam się ku jednej):

30g kaszy jaglanej
120ml wody
100ml mleka
1 łyżeczka masła lub dowolnego oleju
1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
puder, owoce


Kaszę obficie przepłukujemy na sicie gorącą wodą, w przeciwnym razie będzie gorzka. Gotujemy ją następnie w 120ml wody, aż lekko się rozgotuje- ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wlewamy mleko i dodajemy masło. Studzimy i blendujemy. Ubijamy na sztywno białko z dodatkiem soli. Po ubiciu łączymy z mąką ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy białko z żółtkiem i kaszą. Wylewamy porcjami ciasto do gofrownicy. Pieczemy, aż ładnie się zarumieni. Jeśli po otwarciu gofrownicy gofry się rozlatują, to znaczy, że trzeba je jeszcze trochę podpiec. Upieczone gofry bez problemu dają się wyciągać w jednym kawałku. Wyśmienicie smakują z pudrem i owocami.

PS. Gofry się piecze czy smaży? Chociaż.. gofry się po prostu je. Smacznego!

przepis na blogu autorki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz