Galaretki

Przepis nadesłała Pani Angelika



SKŁADNIKI:

1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5 l mleka
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
2,5 płaskie łyżki cukru
400 ml mleka
1 galaretka truskawkowa
500 ml wrzącej wody
1 bita śmietana w proszku
1 śmietan-fix do ubijania śmietany
200 ml zimnego mleka
gotowa posypka czekoladowa

Budyń, mąkę oraz cukier wsypać do odrobiny mleka. Resztę zagotować. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, stale mieszając. Ściągnąć z płomienia, gdy przestanie gęstnieć.
Po 2-3 minutach wlać gorący budyń do pucharków (gdy zrobimy to później, budyń zastygnie i nabierze twardej konsystencji, a chodzi o to, żeby jeszcze gorący nabrał owej konsystencji w naczyniu i tym samym ukształtował się prawidłowo).
Do wrzącej wody wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.
Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie zostawić, aby lekko zastygł.
Wlać na budyń (musi mieć taką konsystencję, aby nie przeciekł obok budyniu na boki). Do jeszcze tężejącej galaretki dodać pokrojone na ćwiartki truskawki.
Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Do miski wlać mleko, wsypać bitą śmietanę w proszku oraz śmietan-fix i ubijać około 5 minut.
Nałożyć bitą śmietanę szprycą dekoracyjną do pucharków. Posypać po wierzchu płatkami czekoladowymi. Można udekorować na wierzchu truskawkami. Z podanej porcji wychodzą 4 pucharki deseru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz