Sałatka z kuskusem i tuńczykiem

/przepis konkursowy przesłany przez Dominikę/



Składniki:


250 gram kaszy kuskus
1 puszka tuńczyka w oleju
pół puszki kukurydzy
2 ugotowane na twardo jajko
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka czarnego sezamu
3 łyżki majonezu
pół pęczka natki pietruszki

Wykonanie:

Kuskus zalewamy wrzącą wodą (szklanka wody wymieszana z pół łyżeczki soli). Przykrywamy i odstawiamy, aż napęcznieje i podwoi objętość. Do ostudzonej kaszy dodajemy odsączonego tuńczyka (rozdrobnionego), kukurydzę, pokrojone w kosteczkę jajka, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Dodajemy majonez, sezam i mieszamy do połączenia się składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz