Deser jaglano – owocowy

/przepis konkursowy przesłany przez aleewa19/



Składniki:

kasza jaglana – 120 g
mleko – ok. 100 -150 ml
cukier – 3 łyżki
cukier waniliowy – 1 op.
owoce: truskawki, jagody czarne
(można wziąć owoce zaprawione z cukrem bez wody)
sól

Wykonanie:

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, następnie pod wrzątkiem, aby pozbyła się goryczki.
Ugotować w lekko osolonej wodzie (1porcja kaszy:2 porcje wody).
Można to zrobić dnia poprzedniego lub rano.
Odstawić, aby „doszła” pod koc na godzinę.
Kiedy przestygnie, połowę kaszy wsypać do blendera, dodać część mleka, połowę cukru i cukier waniliowy. Zblendować na gładką masę. Jeśli trzeba, dolać kolejną porcję mleka. Masa nie powinna być za rzadka.
Przełożyć do miseczki.
Drugą część kaszy też wsypać do blendera.
Do tej części dodać resztę cukru i kilkanaście truskawek. Zblendować.
Do 2 pucharków nałożyć masę waniliową. Na nią truskawkową. A na wierzchu przyozdobić owocami: truskawką i czarnymi jagodami.
Można użyć innych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz