/przepis konkursowy przesłany przez Justrynę D./
Składniki: (na 2 bochenki)
Zakwas:
60 g startera zakwasu (starterem nazywany zakwas będący w lodówce)
200 g mąki żytniej typ 720
180 ml wody
Ciasto właściwe:
350 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
500 g mąki żytniej typ 720
1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g)
100 g orzechów włoskich
500 ml letniej wody
1 łyżeczka miodu gryczanego
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
DZIEŃ PRZED PIECZENIEM
Paczkę kaszy gryczanej (100 g) ugotować jak zaleca się na opakowaniu, odcedzić i wstawić na noc do lodówki.
Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie na 1-2 godziny do ogrzania. Po tym czasie dodać do niego 200 g mąki żytniej typ 720 oraz 180 ml letniej wody. Dobrze wymieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny.
W DNIU PIECZENIA
Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 350 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :)
Do odważonego zakwasu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego wraz z ugotowaną kaszą gryczaną i dobrze wymieszać w misce. Nie wyrabiać! Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 8-12 godzin do pierwszego wyrastania.
Dwie keksówki o wymiarach 20x10 cm lub jedną długą wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ciasto rozdzielić po równo pomiędzy dwie formy, wyrównać. Odstawić na ok. 3-4 godziny do garowania w ciepłe miejsce.
Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C umieszczając na dnie naczynie z wodą (dzięki pieczeniu z parą wodną chlebek będzie miał chrupiącą skórkę).
Obydwie formy z ciastem wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut. Następnie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz