Połączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne!
(duża blacha)
Składniki na biszkopt:
6 jaj6 łyżek mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Składniki na masę serową
0,5 kg sera¾ szklanki cukru
2 całe jajka (mniejsze)
10 dag masła lub margaryny
1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego
Krem śmietankowy:
600 ml śmietanki 30-36%1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
½ szklanki cukru pudru
Ok 80 ml mleka
Ok 80 ml wody
Dodatkowo:
0,5 kg truskawekMały słoiczek powidła śliwkowego
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Wykonanie biszkoptu:
Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut.Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml)
Wykonanie masy serowej:
Ser mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu (stale mieszając). Jak lekko przestygnie to dodajemy po troszkę suche budynie, mieszamy. Ponownie doprowadzamy do zagotowania.Wykonanie kremu:
Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem (ja użyłam powidło śliwkowe STOVIT).Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki.
Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz