Sernik gotowany z truskawkami i galaretkÄ…

Połączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami. Idealne!



(duża blacha)
Składniki na biszkopt:

6 jaj
6 łyżek mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Składniki na masę serową

0,5 kg sera
¾ szklanki cukru
2 całe jajka (mniejsze)
10 dag masła lub margaryny
1,5 budyniu śmietankowego lub waniliowego

Krem śmietankowy:

600 ml śmietanki 30-36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
½ szklanki cukru pudru
Ok 80 ml mleka
Ok 80 ml wody

Dodatkowo:

0,5 kg truskawek
Mały słoiczek powidła śliwkowego
2 galaretki truskawkowe

Wykonanie:


Wykonanie biszkoptu:

Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut.
Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml)

Wykonanie masy serowej:

Ser mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu (stale mieszając). Jak lekko przestygnie to dodajemy po troszkę suche budynie, mieszamy. Ponownie doprowadzamy do zagotowania.

Wykonanie kremu:

Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.
W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta:

Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem (ja użyłam powidło śliwkowe STOVIT).



Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki.



Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum 3 godziny.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz