Przepisy z cukinią w roli głównej

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej, którą wykorzystać możemy w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Oto 3 przepisy na smakołyki z udziałem tego smakowitego warzywa.


Kolorowa sałatka z cukinią

Niezbędne składniki to:

1 cukinia,
3 ogórki gruntowe,
2 pomidory
1 czerwona cebula,
3 ząbki czosnku
20 dag sera feta
4 łyżki oliwy.

Sos przygotujemy z:

6 łyżek oliwy,
3 łyżek octu winnego,
0,5 łyżeczki cukru,
szczypty soli,
szczypty świeżo zmielonego pieprzu,
garści rukoli, tymianku, bazylii, szczypiorku oraz natki pietruszki.

Cukinię, ogórki oraz pomidory myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy środek z nasionami i kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na ósemki, usuwamy sok i nasiona, kroimy w dobrą kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię razem ze skórką kroimy w kostkę o boku 1 centymetra.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ząbki czosnku w całości i smażymy przez minutę. Wsypujemy cukinię i, cały czas mieszając, smażymy przez około 4 minuty aż lekko się zeszkli. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Zioła rwiemy palcami na niezbyt drobne kawałki i mieszamy z oliwą, octem, solą oraz pieprzem. Fetę kroimy w kostkę o boku 1 centymetra. Warzywa przekładamy do miski, zalewamy sosem i mieszamy. Dodajemy fetę i delikatnie mieszamy.

Sprawdź co jeszcze można przygotować z wykorzystaniem cukinii na www.przepisy.pl

Zupa krem z cukinii

Do zrobienia kremu z cukinii niezbędne będą następujące składniki:

3 cukinie,
2 ziemniaki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
4 szklanki bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
biały pieprz.

Umyte, obrane cukinie, cebule i ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę i smażymy około 3 minuty. Wsypujemy czosnek oraz cukinię i smażymy przez 4 minuty. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy przez około 12 minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Zdejmujmy z ognia i miksujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami lub kleksem ze śmietany.

Cukinia z grilla

Do przyrządzenia tej przekąski potrzebować będziemy:

kilku niedużych, młodych cukinii,
1 łyżki soli,
1 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
1 łyżeczki cukru trzcinowego,
1 łyżeczki granulowanego czosnku,
1 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżki wędzonej papryki,
2 łyżeczek pikantnej papryki,
3 łyżek oleju.

Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i delikatnie nacinamy. W misce mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy nimi cukinię. Zostawiamy na około 30 minut. Przez 5 minut grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu przekrojoną połową od dołu, następnie odwracamy i grillujemy przez 10 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz