Biszkopt z masą jabłkowo- wiśniową i bitą śmietaną

Ciasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Połączenie słodyczy z kwasowością owoców i delikatną śmietanką dale idealny efekt smakowy!



(mniejsza blacha- u mnie 28x24 cm)

Składniki na biszkopt:

6 jaj
6 łyżek mąki
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Składniki na masę jabłkowo- wiśniową

1 kg jabłek
1 dżem wiśniowy (z kawałkami owoców)
1,5 opakowania galaretek wiśniowych
0,5 łyżeczki żelatyny

Krem śmietankowy:

600 ml śmietanki 30-36%
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka żelatyny
½ szklanki cukru pudru
Ok 80 ml mleka
Ok 80 ml wody

Dodatkowo:

Garść wiśni do ozdoby
Płatki migdałowe

Wykonanie:

Wykonanie biszkoptu:
Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut.
Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż.
Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml)

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki i żelatynę. Odstawić do przestudzenia i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Wykonanie kremu:
Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.
W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta:
Na skropiony biszkopt nakładamy masę jabłkowo- wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch układamy ubity krem. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i układamy wydrążone owoce. Ponownie schładzamy.



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz