
Składnik na biszkopt:
1 szklanka ususzonego i zmielonego chleba razowego
5 jaj
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kawy naturalnej zmielonej
1 łyżeczka cynamonu
Tłuszcz
Wiórki do formy
Składniki do masy :
350 gram nutelli
25 dag rodzynek królewskich
1/3 szklanki likieru adwokat (tirami su)
1 kostka masła
Składniki do galaretki:
25 żurawiny
2 galaretki z owoców leśnych
½ litra wody
WYKONANIE:
Wykonanie masy: Miękkie masło utrzeć z nutellą i połączyć z wymoczonymi wcześniej rodzynkami w likierze.
Na początek mielimy suchy chleb razowy- około 1 szklankę.
Żółtaka utrzeć z cukrem, natomiast z białek ubić pianę z jedną łyżeczką cukru. Na utarte żółtka wyłożyć pianę, zmielony chleb razowy, kawę proszek i cynamon- całość wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać obficie wiórkami i wlać ciasto. Piec w temperaturze 170 przez 20 minut. Po ostudzeniu placek przekroić i przełożyć masą z rodzynkami.
Wierzch placka zalać galaretkÄ… z żurawinÄ… rozpuszczonÄ… w ½ litra wody (lekko Å›ciÄ™tÄ…)
Ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz