Placki z młodej kapusty z ziemniakami

Sezon na krajową młodą kapustę niedawno się rozpoczął. Dlatego warto go wykorzystać do przygotowania smacznych, niebanalnych potraw. Ja uwielbiam ją pod każdą postacią! Dziś pod postacią placuszków z dodatkiem ziemniaków.


Składniki:

Kapusta młoda 1 główka
Ziemniaki 5 szt. (dużych)
2 jajka
Bułka tarta 2 łyżki
Mąka pszenna 1 łyżka
Cebula biała 1 szt.
Sól i pieprz do smaku
Szczypta sody oczyszczonej
Olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać oraz zetrzeć na tarce. Kapustę drobno poszatkować. Odcisnąć sok z ziemniaków i kapusty, następnie razem połączyć. Dodać mąkę, bułkę tartą, szczyptę sody oczyszczonej, wbić jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z  kwaśną śmietaną lub dowolnym sosem.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze: