Pychotka

Wyborny i smaczny placek na nadchodzące święta. 


Składniki na ciasto:

Mąka pszenna 4 szklanki
Margaryna 1 ½  kostki
Cukier puder ¾ szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier waniliowy 1 szt.
Żółtka jaja 6 szt.

Składniki na masę:

Powidła śliwkowe
Orzechy wołoskie posiekane 1 szklanka  
Cukier 1 szklanka
Masło 1 ½ kostki
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Budyń śmietankowy 2 szt.
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
białka jaja 6 szt.

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zgnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie jednakowe  formy posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć połówki rozwałkowanego ciasta. Następnie obydwa ciasta posmarować powidłem śliwkowym. Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć po połowie na placki, po czym posypać startymi orzechami. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, po czym ostudzić. Budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić. Masło utrzeć i połączyć z budyniem. Przygotowany budyń wyłożyć na jeden placek i przykryć upieczonym drugim plackiem spodem do góry. Schłodzić w lodówce i podawać najlepiej na drugi dzień.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz