Pychotka

Wyborny i smaczny placek na nadchodzÄ…ce Å›wiÄ™ta. 


Składniki na ciasto:

MÄ…ka pszenna 4 szklanki
Margaryna 1 ½  kostki
Cukier puder ¾ szklanki
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cukier waniliowy 1 szt.
Żółtka jaja 6 szt.

Składniki na masę:

Powidła śliwkowe
Orzechy woÅ‚oskie posiekane 1 szklanka  
Cukier 1 szklanka
MasÅ‚o 1 ½ kostki
Mąka ziemniaczana 3 łyżki
Budyń śmietankowy 2 szt.
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
białka jaja 6 szt.

Wykonanie ciasta:

Z podanych skÅ‚adników zgnieść ciasto i podzielić na dwie równe części. Dwie jednakowe  formy posmarować tÅ‚uszczem, posypać buÅ‚kÄ… tartÄ… i wyÅ‚ożyć połówki rozwaÅ‚kowanego ciasta. NastÄ™pnie obydwa ciasta posmarować powidÅ‚em Å›liwkowym. BiaÅ‚ka ubić na sztywno z cukrem i wyÅ‚ożyć po poÅ‚owie na placki, po czym posypać startymi orzechami. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni, po czym ostudzić. BudyÅ„ wymieszać z mÄ…kÄ… ziemniaczanÄ… i ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, ostudzić. MasÅ‚o utrzeć i poÅ‚Ä…czyć z budyniem. Przygotowany budyÅ„ wyÅ‚ożyć na jeden placek i przykryć upieczonym drugim plackiem spodem do góry. SchÅ‚odzić w lodówce i podawać najlepiej na drugi dzieÅ„.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz